Nekik is nehéz napjuk lesz vasárnap

közvélemény-kutató önkormányzati választás
Vágólapra másolva!
A mögöttünk hagyott két önkormányzati választás előtt a közvélemény-kutató intézetek meglepően pontosan eltalálták a voksolás végeredményét. Ez persze nem jelenti azt, hogy az idén nem tévednek. A legnagyobb hibázási lehetőség a részvétel becslésében van. 
Vágólapra másolva!

Évek óta állandó viták kereszttüzében állnak a különféle közvélemény-kutató intézetek által közölt számok. Az általános bizalmatlanság 2002-höz kapcsolódik, amikor az azóta általános közvélekedéssé vált hit szerint a Fidesz jelentős előnnyel vezetett, mégis az MSZP-SZDSZ nyerte meg a választásokat.

A közvélemény-kutatások által publikált számokról nem volt a 2002-eshez hasonló vita, kisebb-nagyobb eltéréssel mindig olyan eredmény született a választásokon, mint amit jósoltak. Éppen ezért a vasárnapi választás előtt érdemes megnézni, hogy 2006-ban és 2010-ben mit jósoltak, és mi teljesült belőle. Ezt követően pedig a mostani számok fényében olvasóink is tippelhetnek a végeredményre.

Önkormányzati választási plakátok Budapesten 2014 őszeén Forrás: Sztankó Bálint - Origo

2006-ban jól mértek

2006 szeptemberében a Tárki a biztos szavazó pártválasztók körében 56 százalékot mért a Fidesznek, míg 33-at az MSZP-nek. A Medián a voksolás előtt Demszky Gábor nyolc százalékpontos győzelmét vetítette előre, míg a fővárosi közgyűlés esetében döntetlen közeli eredményt jósolt. A megyei közgyűlések esetében a Fidesznek 51, míg az MSZP-nek 32 százalékot jósoltak. Az Ipsos a választások előtt 20 százalékpontos fideszes előnyt mért.

A nyolc évvel ezelőtt tartott választás eredményét az intézetek nagy pontossággal eltalálták. A fővárosi és megyei közgyűlési voksoláson a Fidesz–KDNP 52,62, míg az MSZP 37,73 százalékot kapott. Az akkori jobbközép ellenzéki pártnak az eredményét eltalálták, míg az MSZP-t egy picit alulmérték. A Medián a fővárosi verseny esetében is meglehetősen jól eltalálta a végeredményt, bár az akkori kormánypártokat egy picit felülmérte.

Szavazólapok haladnak a futószalagon Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A részvételben tévedtek

Négy évvel ezelőtt szeptemberben a Századvég szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 61, az MSZP pedig 21 százalékon állt. A Tárki a Fidesznek 69, az MSZP-nek pedig 16 százalékot mért a biztos szavazó pártválasztók között. A Mediánnál a Fidesz 66, az MSZP 17 százalékon állt.

A részvételre vonatkozóan a Medián szeptember elején felvett adatai alapján minden második válaszadó gondolta úgy, hogy biztosan elmegy szavazni, míg a Századvég által szeptember végén megkérdezettek 52 – a budapestieknek 58 – százaléka jelezte, hogy részt vesz az önkormányzati választáson.

Először nézzük a részvételt, mivel ebben nagyot tévedtek az intézetek. Országosan 46,64 százalék ment el szavazni, míg Budapesten 43,59 százalék. Magyarországra vonatkozóan a hat százalékpontos tévedés még nem nevezhető túl nagynak, de a főváros esetében látható 15 százalékpontos tévedés már igen.

Szavazzon!

Hány megyei jogú városban nyer a Fidesz–KDNP?

Alulmérték a szocikat

A megyei- és a fővárosi közgyűlési voksoláson a Fidesz–KDNP a szavazatok 66,8, míg az MSZP 26,73 százalékot ért el. Az összes intézet szeptemberi mérése alapján a Fideszt nagyjából eltalálták, míg az MSZP-t meglehetősen alulmérték. A szocialisták a várt 17-20 százalékhoz képest több mint hat százalékponttal jobban szerepeltek.

Összességében a mögöttünk hagyott két önkormányzati választás előtt az intézetek a várható részvételt leszámítva nem tévedtek nagyot. A pártok támogatottságát is nagyjából belőtték, mindezt úgy, hogy egy önkormányzati választás előtt a személyes tényezőt sokkal nehezebb felmérni, mint egy parlamenti voksolás esetén.

Sokat nyerhet, de nem mindent a Fidesz

Az október 12-i voksolás előtt az Ipsos, a Medián, a Nézőpont, a Századvég és a Tárki adatait érdemes összegezni. Az öt kutatóintézet átlaga szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 51,6, a Jobbik 17,8, az MSZP 15, a DK 6,8, míg az Együtt-PM és az LMP 4-4 százalékon állt. Ennek alapján a felmérések a kormánypártok esetében a 2006-os eredményhez állnak közel. Nyolc éve a Fidesz–KDNP a somogyi és a hevesi közgyűlést leszámítva mindenhol győzött, azonban akkor nem egy széttöredezett ellenzékkel vette föl a versenyt.

Szavazzon!

Hány budapesti kerületben győz a baloldal?

Budapest esetében mindegyik intézet Tarlós István győzelmét várja, azonban a kerületek szintjén a 2010-es három baloldali győzelemhez képest legalább kétszer ennyit jósolnak. A részvételt illetően a Medián és az Ipsos is 40-50 százalékot várt, de az utóbbi kutatóintézet Budapest esetében 55 százalékot jósol. Vasárnap éjjelre kiderül, hogy az intézetek hozzák-e a nyolc és négy évvel ezelőtti jó teljesítményüket.