Rejtély, hogy mibe bukott bele a fideszes Balázs Árpád

balaton nyaralás nyár
Vágólapra másolva!
Meglehetősen éles kampány után az önkormányzati választás legnagyobb meglepetésének lehettünk tanúi Siófokon. A Balaton fővárosában 20 év után bukott meg Balázs Árpád fideszes polgármester. Utódja a függetlenként induló Lengyel Róbert korábbi rendőrkapitány lett, akinek fideszes közgyűlési többséggel kell majd együtt dolgoznia. Az Origo szavazói szerint is ez volt a választás legváratlanabb epizódja.
Vágólapra másolva!

Az október 12-i önkormányzati választás legnagyobb vesztese az Origo szavazói szerint is kétségkívül Balázs Árpád eddigi siófoki polgármester volt. A Fidesz–KDNP politikusa 20 éven keresztül vezette a Balaton fővárosát. A legszorosabb sikerét 2002-ben aratta, de akkor is több mint 500 szavazattal előzte meg szocialista riválisát. Országos hírű botrány nem fűződött a nevéhez, ezért is volt meglepő a bukása.

Rendőrfőnök volt az új polgármester

Siófokon most Lengyel Róbert több mint 62 százalékos szavazataránnyal legyőzte Balázs Árpádot. A város egykori rendőrkapitánya augusztusban döntötte el, hogy ringbe száll a polgármesterségért. 2012-ben távozott a rendőrségtől. Egy korábbi interjúban elmondta, sokat támadták az után, hogy egy kardokkal felszerelkezett 150 fős csoport, az enyingi banda felvonult Siófok közepén a Petőfi sétányon, a rendőrség pedig nem lépett közbe.

Lengyel Róbert, Siófok új polgármestere szállította a választás legnagyobb meglepetését. Forrás: Facebook

Lengyel sikerében komoly szerepet játszott az is, hogy egyetlen ellenzéki párt sem állított polgármesterjelöltet, így a Fideszen kívüli szavazók voksa nem oszlott meg. A Balaton déli partján történtek nagyban hasonlítanak ahhoz, ami 2010-ben Esztergomban lejátszódott. Akkor Tétényi Éva majdnem ugyanilyen arányban győzte le Medgyes Tamást, azonban a képviselő-testületben elsöprő többsége volt a kormánypártnak.

Balázs lejáratásról írt

A választás után Balázs Árpád a Somogy TV-nek arról beszélt, hogy büszke az elmúlt 20 esztendőre, majd megköszönte az ott élőknek, hogy ezt lehetővé tették neki. „Egész biztos, hogy életemnek az a legszebb és legmaradandóbb élménye, hogy 20 évig a város polgármestere lehettem. Ha mást gondolnak, akkor természetesen én ezt tudomásul veszem, hiszen a város nem az enyém, hanem a polgáraié" – tette hozzá.

Siófok eddigi vezetője a Facebookon arról is írt, hogy az elmúlt időszakban komoly lejáratókampány indult ellene. A legfájóbbnak azt nevezte, hogy szerinte olyan szavakat adtak a szájába, amelyeket az ősződi beszéd előtt nem is ismert, és soha nem használt. A Balatoni hírmondó még a múlt héten írt arról, hogy a városvezető azt mondta, hogy „ezek a böszme siófokiak úgyis megszavaznak”.

Balázs Árpád 20 évig vezette Siófokot Forrás: Facebook

Lengyel együttműködne

Lengyel Róbert szerint a következő időszakban a városért kell tenni, a pártszíneket kicsit hátrébb kell szorítani, biztos, hogy békejobbot és baráti jobbot nyújt minden képviselőnek a testületben. Mint fogalmazott, bízott a sikerben, ilyen arányú győzelemre azonban nem számított, ki-ki meccsre készült. Hozzátette: az ő sikere a siófoki emberek összefogásának a sikere is. A képviselő-testület kormánypárti többségével együttműködésre törekszik.

Lengyel Róbert a lejáratókampányt illetően úgy nyilatkozott, hogy ha Balázs Árpád valóban jól végezte a munkáját, példamutatóan viselkedett a választók előtt, gondosan költötte a város pénzét, eleget tett le az asztalra, akkor nemhogy lejárató, hanem semmilyen kampányra sem lenne szüksége, a tettei kampányolnának helyette.

A fideszes többség megmaradt Siófokon. Forrás: Facebook

Miskolcon nem működött a rendpártiság

Siófokon tehát bejött az, ami Miskolcon a baloldalnak nem sikerült, mégpedig hogy egy korábbi rendőrkapitányba helyezte a többség a bizalmát. Míg a borsodi megyeszékhelyen Kriza Ákos fideszes politikus a várakozásokhoz képest nagyon simán legyőzte Pásztor Albertet, addig a Balaton partján a rendpártiság mellett döntöttek a szavazók.

Az Origo szavazásán nagy verseny alakult ki a dobogó alsó két fokáért is. Végül a második helyre Bálint Antónia, Rékasi Eszter és Vágó István leszereplése futott be, míg a harmadikra Kozmann György olimpiai bajnok kajak-kenusunk paksi veresége.