Bőrruhás vendégei miatt vonják kérdőre Szanyi Tibort

EP-választás, MSZP eredményváró Szanyi Tibor
Szanyi Tibor direkt választ nem vár Ferenc pápától, az üzenetet figyelemfelhívásnak szánta.
Vágólapra másolva!
A Gój Motorosokat Brüsszelbe invitáló Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő ügyét tárgyalja szerdán az MSZP országos etikai és fegyelmi tanácsa. Akár fegyelmi eljárás is indulhat ellene, bár ő azt állítja, nem vétett a párt alapszabálya ellen.
Vágólapra másolva!

Szerdán tárgyal Szanyi Tibor ügyéről az MSZP országos etikai és fegyelmi tanácsa. Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese az Origónak azt mondta, várhatóan délelőtt hallgatják meg a képviselőt. Szanyi Tibor kora délutánra ígérte, hogy nyilatkozik az ügyről. Az MSZP európai parlamenti képviselője, EP-delegációjuk vezetője ellen a párt elnöksége kezdeményezett eljárást, miután kiderült, egy hazai motoros klub tagjait látta vendégül Brüsszelben, feltehetően uniós pénzből.

A motorosok az EP-ben Forrás: Gój Motorosok Facebook

Az ügy a Gój Motorosok Egyesület vezetőjének, Mészáros Imrének egy facebookos bejegyzése után pattant ki. Ebben arról írt, hogy fogadást kötött Szanyival a tavaszi választásokról, amit a képviselő elvesztett, ezért meg kellett hívnia őket Brüsszelbe. Szeptemberben vendégül is látta őket. Sajtóértesülések szerint 842 ezer forintnak megfelelő összeget költött a 12 fős csoportra.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint nem maradhat büntetlenül, ha uniós pénzből látta vendégül a motorosokat, de Szanyi Tibor szerint nincs az egészben semmi, hiszen minden EP-képviselőnek lehetősége van vendégeket fogadni Brüsszelben, útiköltséggel együtt. Az ellene várhatóan induló fegyelmi eljárásról azt mondta, nem lát a párt alapszabályában olyan rendelkezést, amely meghatározná, kit hova hívhat meg, és fizetni sem fog.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Az EP-képviselők valóban bárkit meghívhatnak a parlamentbe, ahol a vendégeknek tisztségviselők magyarázzák el az EU működését, és a karzatról be is nézhetnek az ülésterembe. Egy képviselő egy évben legfeljebb 110 embert láthat vendégül öt csoportban, csoportonként legalább tíz emberrel.

Ami Szanyinak kellemetlen lehet, az a Gój Motorosok politikai hovatartozása. A 2006-os zavargások idején rendszeres látogatói voltak a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista többségű kormánnyal szembeni, erőszakba fulladó demonstrációknak, a tagok által használt szimbólumok pedig erőteljes jobboldali kötődésről árulkodnak.