Vágólapra másolva!
Bonyolult összefüggések és homályos következtetések helyett néhány egyszerű tény, világos adat és felismerés köré csoportosítva szedtük össze az önkormányzati választás tanulságait, érdekességeit.
Vágólapra másolva!

A Fidesz veszítve is tudott nyerni

Az országgyűlési és az európai parlamenti választás után harmadik győzelmét is behúzta a Fidesz–KDNP, pedig a kormánypártok magukhoz képest nem szerepeltek jól az önkormányzati választáson.

  • Két kerületet és két megyei jogú várost veszített a Fidesz.
  • A megyei jogú városok közül 17-ben rosszabbul szerepeltek.
  • A főváros 23 kerületéből 21-ben visszaesett a fideszes jelölt.

A Political Capital elemzése szerint a Fidesz a 2010-es eredményeihez képest két budapesti kerületet (XIV., XV.) és két megyei jogú várost (Békéscsaba, Salgótarján) veszített el. Bár 20 megyei jogú városban továbbra is fideszes lesz a polgármester, 17 esetben jóval kisebb arányban győztek, mint négy éve.

A Fidesz csökkenő támogatottság mellett idén harmadszor is győzni tudott Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fővárosban Kőbányán és Újpesten javítottak ugyan, a többi 21 kerületben azonban visszaesett a kormánypárti polgármesterjelölt támogatottsága.

Idén volt a legrosszabb Tarlós

Ugyan Tarlós István főpolgármester 49 százalékos támogatottság mellett megőrizte a posztját, de a baloldal által is támogatott Bokros Lajos 36 százalékot tudott elérni, ami jobb, mint az MSZP 2010-es eredménye.

A kampányban feltette a kezét Tarlós István, mégis győzni tudott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ellenzék ügyetlenkedése miatt Tarlós – akinek se kampánya, se programja nem volt – eddigi legrosszabb eredményével is győzni tudott. Csak 290 ezer szavazatot kapott, míg 2010-ben 322 ezret. Ez is jóval elmarad a 349 ezertől, ami 2006-ban a második helyre volt elég Demszky Gáborral szemben.

Előretört a Jobbik a városokban

A Jobbik meg tudta tartani az általa vezetett települések többségét, egyet kivéve a megyei közgyűlésekben a második legnagyobb párt lett, valamint a városokban és a megyei jogú városokban is előretört.

Törökszentmiklós is felkerült a Jobbik győzelmi térképére a választás éjszakáján Fotó: Polyak Attila - Origo

A Jobbik 14 polgármesteri címet szerzett, 6 településen pedig a párt által is támogatott független jelölt nyert.

Az LMP veszítette a legtöbbet

Az idei két választáson éppen hogy csak küszöb fölé került LMP számára súlyos kudarc az önkormányzati választás.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje lepihent a párt eredményváróján Forrás: MTI/Soós Lajos

Budapesten nemcsak a főpolgármester-jelöltjük teljesített jóval gyengébben, mint négy éve (9,9 százalékról 5,7-re esett vissza), de a polgármesterjelöltjeik is egy kivétellel mindenhol visszaestek.

Kiszorulnak a nők a politikából

Amellett, hogy az Orbán-kormánynak egyetlen női minisztere sincs, és az Országgyűlésben is csak 9,5 százalék a női képviselők aránya, a vasárnapi választáson sem sok nőnek termett babér – igaz, nem is indultak sokan. Az egyetlen női főpolgármester-jelölt pedig még a választás előtt váratlanul kiszállt.

  • Nincs egyetlen női miniszter sem az Orbán-kormányban.
  • Az Országgyűlésben csak 9,5 százalék a nők aránya.
  • A 33 fős közgyűlésben a korábbi 8 helyett csak 3 nő lesz.

Az Index.hu összeállítása szerint a budapesti kerületeket is beleértve összesen 165 darab 10 ezernél nagyobb lélekszámú település van az országban, de ezek közül mindössze 14-nek lett női polgármestere, ami 8,5 százalékos arány. A fővárosi közgyűlésnek eddig 8 női képviselője volt, most csak 3 lesz.

Budaörsön taroltak „a múlt emberei"

Budaörsön a fideszes kommunikációban csak a múlt embereinek bélyegzett egykori MSZP-s és SZDSZ-es politikusokból szerveződött Budaörs Fejlődéséért Egyesület (FE) lemosta a kormánypártokat, így hatodszorra sem tudta a Fidesz megverni a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamást, aki 1992 óta polgármester itt.

Budaörsön az összes egyéni körzetet magabiztosan nyerték Wittinghoffék Forrás: BFE

A 2010-es választásra alapított, az egykori helyi SZDSZ–MSZP koalíció örökébe lépett Budaörs Fejlődéséért Egyesület négy éve még csak két egyéni körzetben győzni, most viszont az összes egyéni mandátumot megszerezte – írta a 444.hu.

Újrázott a tanácselnök Veresegyházon

Újabb öt évre megválasztották a Veresegyház városát előbb tanácselnökként, majd polgármesterként 1965 óta irányító Pásztor Bélát.

Pásztor Béla Veresegyház "örökös" polgármestere Fotó: Polyák Attila - Origo

A Pest megyei települést irányító 76 éves független politikus 87 százalékkal nyert, a fideszes jelölt 12 százalékkal lett második.

Polgármester lett Mocsai Tamás

A korábbi válogatott kézilabdázó, Mocsai Tamás elsöprő győzelmet aratott az önkormányzati választásokon.

Mocsai Tamás magabiztos fölénnyel lett polgármester Felsőmocsoládon Forrás: AFP/Javier Soriano

Mocsai Lajos fia a továbbiakban Felsőmocsolád polgármestereként tevékenykedik majd, miután függetlenként 63 százalékos eredménnyel verte a Fidesz–KDNP 24 százalékos jelöltjét.

Ahol 9 voksot kapott a Fidesz

Alighanem a legrosszabb eredményt érte el kormánypárti polgármesterjelölt az országban Felsőregmecen. Gergely Zoltán a 176 szavazatból csak kilencet tudott összegyűjteni, ami 5,1 százalékos eredmény.

Az emberek a lábukkal szavaztak: csak kilencen mentek el a Fideszre voksolni Fotó: Polyak Attila - Origo

Nem volt sokkal eredményesebb a fideszes jelölt a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenben (11,96 százalék), illetve a Pest megyei Veresegyházon (12,58 százalék).

Leszerepelt a „celebválogatott" is

Hiába indította a Fidesz–KDNP az egykori szépségkirálynőt a főváros XIII. kerületében képviselőjelöltként, Bálint Antónia csupán a voksok 18 százalékát tudta megszerezni a körzetben.

Vágó Istvánon kifogott az önkormányzati választás Forrás: MTI/Kallos Bea

Megverte kormánypárti vetélytársa a XII. kerületben képviselőjelöltként a baloldal támogatásával indult Vágó István kvízmestert, és rosszul szerepelt a II. kerületben az Együtt színeiben indult Rékasi Eszter.