Állami kézbe kerül Paks II.

2014.10.15. 17:06

Közvetlen állami tulajdonba kerülnek a Paks II. atomerőmű fejlesztő társaság 10,157 milliárd forint értékű részvényeit - döntött az MVM Magyar Villamos Művek közgyűlése. A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül történik majd.

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán az újabb szerződések előkészítésénél a döntéseket le kell rövidíteni, ezért van szükség arra, hogy az MVM Paks II. közvetlen állami irányítás alá kerüljön - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőmű blokk építése van előkészítés alatt. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: három megvalósítási megállapodás előkészítése folyik. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett üzemanyag kezelésének feladatait fogja meghatározni.

Ezeknek a szerződéseknek az egyeztetése folyik az orosz féllel - közölte, hozzátéve, hogy a tervek szerint a megállapodások ebben az évben aláírásra kész állapotba kerülnek.