Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert a K-Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes busz beszerzése ügyében folytattak le. A K-Monitor a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.
Vágólapra másolva!

A 2010-ben kirobbant, korrupt buszbeszerzésekről szóló Daimler-ügyben Magyarország is érintett volt. Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint 300 ezer euró kenőpénzt fizettek a Volánbusz 2005-ös Mercedes-buszbeszerzéseinél. Az akkori közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 2010-ben vizsgálta, de az aggályos közbeszerzési szabályokon kívül nem talált semmit. Mindezt azonban csak az MNV sajtóközleményéből tudjuk, a vizsgálatot lezáró jelentés sosem került nyilvánosságra – emlékeztetett közleményében a TASZ.

Nem akarták kiadni

A K-Monitor közérdekű adatigénylését az MNV azzal az indokkal utasította el, hogy a zárójelentés döntéselőkészítő iratnak minősül. A TASZ szerint ez meglehetősen furcsa egy olyan ügyben, ahol egy lezárult vizsgálat zárójelentése a per tárgya. Ráadásul az adatkezelő maga adott ki sajtóközleményt arról, hogy milyen intézkedéseket tett – tehát milyen döntéseket hozott – a jelentés alapján.

Az MNV a tárgyaláson azzal az érveléssel próbálkozott, hogy a lezárult tender vizsgálatáról szóló zárójelentés alapján elméletileg még a jövőben is hozhat döntéseket és foganatosíthat intézkedéseket, továbbá elismerte, hogy jelenleg semmilyen döntéshozatali eljárás nem folyik a jelentés értékelése körében. A bíróság – az Alkotmánybíróság gyakorlatával összhangban – elutasította ezt az érvelést, mivel az a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjog kiüresedéséhez vezetne.