Két gólyatábori nemi erőszak ügyében nyomoznak

2014.10.15. 10:11

A rendőrség nyomoz az ELTE tavalyi és idei gólyatáborában történt nemi erőszakok ügyében. Az augusztus végén napvilágra kerülő, a tanítóképző kar táborában történtek kapcsán szexuális erőszak miatt indult eljárás a Fonyódi Rendőrkapitányságon. 

Az Index cikke nyomán később nyilvánosságot kapó másik ügy, a jogi kar tavalyi gólyatáborában történtek kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás

A Magyar Hírlap információit az Origónak a Somogy és Heves megyei rendőrök is megerősítették, ennél többet azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el.

A fonyódligeti eset derült ki először

Az első, napvilágra került eset az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak volt. Ott egy elsőéves lányt erőszakolt meg az egyetem egyik harmadéves hallgatója, aki egyben a gólyatábor fotósaként is dolgozott.

Az egyetemen belső vizsgálat indult, és kiderült, hogy a HÖK elnöke tudott arról, hogy az erőszakoló már korábban is megkörnyékezett lányokat, akiket meg is zsarolt. A férfit azóta előzetes letartóztatásba helyezték, nyolc ember ellen pedig vizsgálat indult az egyetemen, öt hallgatót akár ki is rúghatnak.  

Az ELTE vizsgálatáról Fábri György, az egyetem kommunikációs igazgatója akkor sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját engedélyezi az egyetem vezetése.

Budapest, 2014. szeptember 4. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora (k), valamint Fábri György rektorhelyettes (b) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (j) az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Megint az ELTE

A másik ügy szintén az ELTE gólyatáborában történt, a jogászokén, 2013-ban. Egy lány az Indexnek mondta el, hogy miután molesztálták, szólt a szervezőknek, akik azonban rávették, hogy ne tegyen feljelentést, és belső vizsgálat sem indult. Az erőszakról akkor mindenki hallgatott.  

Közben a jogi kar dékánja közleményben jelentette be, hogy az ELTE jogi karán nem lesz több gólyatábor. Király Miklós egyben feljelentést is tett szexuális erőszak és kábítószer-birtoklás miatt.

 Az Origo néhány napja interjút készített a Szegedi Tudományegyetem rektorával. Szabó Gábor szerint viszont a gólyatáborokat nem szabad megszűntetni, mert fontos integrációs, élményszerző hatásuk van.