Szanyi Tibor: Hatalmasat tévedtem

EP-választás, MSZP eredményváró Szanyi Tibor
Szanyi Tibor direkt választ nem vár Ferenc pápától, az üzenetet figyelemfelhívásnak szánta.
Vágólapra másolva!
Tévedésnek nevezte a fegyelmi és etikai tanács előtti meghallgatását megelőzően a Gój Motorosok brüsszeli meghívását Szanyi Tibor. Az MSZP EP-képviselője levélben is magyarázkodott a párt elnökségének. Ebben arról írt, hogy a pártpolitikán felülemelkedve csak azt szerette volna megmutatni az euroszkeptikusoknak, miként működik Európa.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője megkövette mindazokat, akik "érzékenységéhez óvatlanul" közelített. A szocialista politikus - akit a gój motorosok brüsszeli meghívása miatt pártja fegyelmi tanácsa hallgat meg szerdán – a meghallgatás előtt beszélt az ügyről.

Azt mondta, nem kíván magyarázkodásba bonyolódni, de hatalmasat tévedett, amikor azt gondolta, hogy lehetséges tőle "igen távoli jobbra lévő embereket" közelebb hívni az európai értékekhez.

"Kifejezetten családi jellegű meghívásról beszélünk.” Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A Demokratikus Koalíció kezdeményezéséről, hogy váltsák le őt az MSZP-DK EP-delegációjának éléről, azt mondta, "teljességgel nyitott" bármilyen újratárgyalásra, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha ki-ki visszaadja az ő vezetésével szerzett tisztségeit.

Levél az elnökségnek

Szanyi Tibor előzőleg levélben magyarázkodott az MSZP elnökségének az ügyről. „Célom az, hogy az euroszkeptikus emberek felé is sugározzam az európai értékeket, még akkor is, ha egyesek félre akarják magyarázni dolgaimat. (…) Őszintén sajnálom, hogy a mai európai (benne: magyar) politikai közeg még mindig nem igazán tudja helyén kezelni azt, amikor egy politikus pártlogikákon felülemelkedve kíván valami minimális kommunikációt kialakítani az európai közös értékek mentén” – idézett a levélből a Népszabadság.

Szanyi azt is írta, a látogatók fele volt csak motoros, a többiek házastársak és élettársak, „tehát kifejezetten családi jellegű meghívásról beszélünk”. A politikus szerint a beszélgetések nem a pártpolitikáról folytak, hanem „az EU és az USA globális szerepvállalásairól”, illetve energetikai témákról.

Családi keretekbe helyezve

A fogadás tárgya annak idején szerinte az volt, hogy „Brüsszel főterén fizetek egy-egy sört mindazon gój motorosnak, akik egy adott időpontban megjelennek ott, értelemszerűen ki-ki a saját költségén. Akkor még szó sem volt látogatócsoportról, ez később merült fel, ám immár nem a fogadáshoz kötötten, hanem jobbára annak apropóján, és nem politikai felhanggal, hanem családi keretekbe helyezve. Más szavakkal: szívesen megmutatom nektek, euroszkeptikusoknak, miként működik Európa” – írta Szanyi Tibor a Népszabadság szerint.

Szanyit szerda délelőtt hallgatja meg az MSZP országos etikai és fegyelmi tanácsa. Akár fegyelmi eljárás is indulhat ellene, bár ő azt állítja, nem vétett a párt alapszabálya ellen. Erről bővebben itt olvashat.