Egyelőre megkegyelmezett a KDNP a renitens elnöknek

Szalma Botond sokszor kritizálta a KDNP vezetését
Vágólapra másolva!
Várhatóan november 11-én lesz csak döntés arról, hogy kizárják-e a KDNP-ből Szalma Botondot. A párt budapesti elnöke ellen még szeptember közepén indult fegyelmi eljárás, mivel függetlenként indult el az újpesti önkormányzati választáson Wintermantel Zsolt, a Fidesz jelöltjével szemben.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem zárják ki a KDNP-ből Szalma Botondot. A párt budapesti és újpesti szervezetének az elnökével szemben a legsúlyosabb vádpont az volt, hogy önállóan indult az önkormányzati választáson Wintermantel Zsolttal szemben. Korábban azt írtuk, hogy a politikust várhatóan nem fogják azonnal kizárni.

Minden úgy lesz mint a Tanúban?

Szalma az Origónak elmondta, hogy 15 napja van arra, hogy írásban válaszoljon a pártfőügyész által felvetett dolgokra. Ezek között szerepel, hogy a párt belső rendjét folyamatosan megzavarta, valamint, hogy önállóan indult a vasárnapi helyhatósági választáson. A politikus arról is beszámolt, hogy november 11-én lesz a következő etikai ülés, amelyen már döntés is születhet a jövőjértől.

Szalma Botond sokszor kritizálta a KDNP vezetését Forrás: Facebook

Szalma szerint furcsa, hogy bűnnek tekintik, hogy erős és önálló KDNP-t szeretne felépíteni Budapesten. A KDNP fővárosi elnöke a várható események kapcsán úgy fogalmazott, hogy arra számít, ami a Tanú című filmben történt.

Egy hónapja húzódik az ügy

Még szeptember 17-én kezdeményezte a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi választmányi elnökének, Szalma Botondnak a kizárását a pártügyész. Rubovszky György szerint a kisebbik kormánypárt budapesti elnöke a párt belső rendjét folyamatosan, súlyosan megzavaró magatartást tanúsított, és a hivatalos Fidesz-KDNP polgármesterjelölt ellen Budapest IV. kerületében függetlenként indult.

Az MTI-ből értesültem arról, hogy a pártügyész kezdeményezte a kizárásomat a KDNP-ből – mondta el korábban az Origónak Szalma Botond. Az október 12-i újpesti önkormányzati választáson függetlenként induló polgármesterjelölt szerint ez a módszer az 50-es éveket idézi. Szalma a választáson csupán 798 szavazatot kapott, ami 2,29 százalékra volt elegendő.

Rubovszky György (b) egy parlamenti bizottsági ülésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az eretnek

Szalma Botond a KDNP vezetése számára korábban is nehéz embernek számított. Az első jelentős konfliktus közte és a pártvezetés között akkor tört ki, amikor Rétvári Bence igazságügyi államtitkár ellenében őt választották a budapesti szervezet elnökévé. 2012-ben Schmitt Pál államfő lemondását követelte, majd az MDF jogutódaként működő Jólét és Szabadság egyik rendezvényén arról is beszélt, hogy „egyes helyeken csicskaként bánnak a KDNP-vel”, és önálló arcél kialakítását hiányolta a kisebbik kormánypárt részéről.