Százmilliós kárt okoz a Balatonból kifolyatott víz

Vágólapra másolva!
Csurig van a Sió, áll a belvíz a mellette lévő termőföldeken.
Vágólapra másolva!

Alig győzi nyelni a Sió a Balatonból leeresztett vizet. Csak szeptemberben négy Velencei-tónyi vizet engedtek le. A csatornán jelenleg másodpercenként 50 köbméter víz folyik ki tóból – írja a Sonline.hu. A Somogy megyei lap szerint e nélkül már 150 centiméter körül állna a Balaton vízszintje, és a víz valószínűleg elöntött volna néhány déli parti települést.

A Sión lefolyó nagy mennyiségű víz miatt azonban a csatorna melletti földek művelői elégedetlenkednek, mivel a nagy mennyiségű víz miatt nem tud lefolyni a belvíz, és vízben állnak a földjeik. A lap szerint a legnagyobb érintett mezőgazdasági vállalkozás már 100 millió forintra taksálja az emiatt elszenvedett kárt.

Több mint húsz gazda petíciót is aláírt a napokban emiatt, mivel nem tudják learatni a napraforgót, kukoricát, és megkezdeni a talaj-előkészítést jövőre. A vízleeresztés intenzitásának csökkentését követelik.

Eközben Buzsákról arról érkezett hír, hogy vadak dézsmálják a kiskerteket, feltehetően azért, mert a magas balatoni vízszint miatt a Berek is tele van vízzel, és szűkül az életterük.