Tízmilliárd forintot kapnak a háziorvosok

2014.10.20. 10:07

A kormány elfogadta az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveket. Az ágazat jövőre több pénzhez jut majd - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Az ágazat jövő évi költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a háziorvosok többletfeladatainak ellátására tízmilliárd forintnál több pénz jut jövőre, és ezen kívül „egy jelentősebb összeg áll rendelkezésre” a kórházak adósságának rendezésére egy megfelelő finanszírozási és strukturális átalakítás mellett – mondta Zombor Gábor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az alapellátási rendszert új alapokra helyezik, erősödni fog az állami szerepvállalás, de mind a finanszírozás, mind a feladatellátás kompetenciája változni fog, amihez többlettámogatást fog adni a kormányzat – tette hozzá. Zombor Gábor úgy fogalmazott, a cél, hogy magasabb szintű ellátást biztosítsanak a háziorvosok, amihez szorosan kapcsolódnak majd a népegészségügyi feladatok.

A kórházak adósságának rendezéséről Zombor Gábor elmondta, részletes program készült a kormányzati megbeszélésen, amelyet jóváhagyott a kormány, ennek megfelelően van esély és lehetőség arra, hogy egy egyszeri konszolidáció mellett az adósság újratermelődését is megállítsák. „Ez egy nagyon hosszú, több hónapon át tartó, mély szakmai munkát igénylő feladat lesz, de a felhatalmazást megkaptuk” - tette hozzá.

Az államtitkár részletekbe nem bocsátkozott, annyit azonban elárult, kórházakat nem zárnak be.