Vonattal ütközött egy busz Tatabányán

Tatabánya, 2014. október 20.
Baleset helyszíne Tatabányán, az Erőmű lakótelepi átjáróban 2014. október 20-án, ahol egy menetrend szerinti csuklós busz egy vonattal ütközött össze. A balesetben 17 ember sérült meg, közülük négyen súlyosan.
MTI Fotó: Mihádá
Tatabánya, 2014. október 20. Baleset helyszíne Tatabányán, az Erőmű lakótelepi átjáróban 2014. október 20-án, ahol egy menetrend szerinti csuklós busz egy vonattal ütközött össze. A balesetben 17 ember sérült meg, közülük négyen súlyosan. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy autóbusz és egy személyvonat ütközött össze hétfőn délelőtt Tatabányán. A balesetben tizenketten sérültek meg, hárman súlyosan. Egyiküket a helyszínen kellett újraéleszteni, még mindig életveszélyes állapotban van. A középkorú nőt mentőhelikopterrel szállították a Honvédkórházba – tájékoztatta szerkesztőségünket Ónodi Lívia, a megyei mentőszolgálat vezetője. Az ütközés után a vonat mintegy száz méterre állt meg a baleset helyszínétől. 
Vágólapra másolva!

Személyvonattal ütközött egy autóbusz Tatabányán, az Erőműi vasúti átjáróban. A balesetben tizenketten megsérültek, hárman súlyosan. Gerinc-, koponya-, arc- és mellkassérüléseket szenvedtek – mondta Ónodi Lívia, a megyei mentőszolgálat vezetője az Origónak.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Egy középkorú nőt a helyszínen kellett újraéleszteni, továbbra is életveszélyes az állapota. Őt mentőhelikopterrel szállították a budapesti Honvédkórházba. Az intézmény kommunikációs osztálya megkeresésünkre közölte: "sikerült a sérült állapotát stabilizálni, műtéti ellátása jelenleg is zajlik".

A többi sérültet a tatabányai kórházban ápolják. A 11 sérült közül öten még ma hazamehetnek - tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Márta, a Szent Borbála Kórház sajtóreferense. A többi sérült ápolása még napokig is eltarthat, a két súlyos sérültet pedig megfigyelés alatt tartják - tette hozzá Balogh Márta.

A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt szünetel a Tatabánya és Oroszlány közötti vasúti közlekedés – írja a Police.hu.

Sokkos állapotban a sofőr

Az autóbusz sofőrje nem sérült meg, de az 56 éves férfi nincs kihallgatható állapotban – közölte Pruzsina Alice, a Vértes Volán szóvivője az MTI-vel. A szóvivő azt mondta, a sofőr 15 éve dolgozik a cégnél, négyszázezer kilométert vezetett balesetmentesen, de jelenleg nincs kihallgatható állapotban, és "folyamatosan a sérültek állapota felől érdeklődik", így egyelőre nem tud magyarázatot adni a balesetről.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Pruzsina Alice elmondta, a buszon húszan utaztak, a súlyos sérültek a busz hátsó részében ültek. A szóvivő tájékoztatása szerint egy 20 éves Ikarus busz tört össze, a járművet az idén akarták leselejtezni.

Rendkívüli állapot

A hírek szerint egy gyakorlott, tapasztalt sofőrről van szó, tehát az alkalmatlanságát azt azonnal ki lehet zárni; gyaníthatóan többször volt időszakos alkalmasságvizsgálaton - ezt mondta az Origónak Dulin Jenő. A közlekedéspszichológus hozzátette, szönyű trauma érte a busz vezetőjét, aki most pszichésen nagyon rossz állapotban lehet. Dulin Jenő úgy véli, a munkáltatójának gondoskodnia kell a sofőr kezeléséről, akinek minden bizonnyal pszichológusra lesz szüksége a történtek feldologozásához. Elmondta azt is, hogy nagyon sok összetevője lehet annak, ha ilyet hibázik egy buszsofőr. "Nem tudom mi járhatott a fejében, vagy mi vonhatta el a figyelmét, a családi gondokon keresztül a munkahelyi problémákon át bármi lehetett" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint még nagyon sokáig lelkiismeretfurdalása lehet a jármű vezetőjének.

A tűzoltók is kivonultak

Az ütközés után a vonat nyolcvan-száz méternyire állt meg a balesettől – értesült a Tűzoltók.info. A tatabányai tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a baleset helyszínére, ahol feszítővágóval megkezdték a sérültek mentését.

A busz áthajtott a piroson

A Mávinform tájékoztatása szerint a Vértes Volán járata a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a Tatabányára közlekedő vonat elé. Both Ferenc sajtóügyeletes közleményében azt írja, a vonaton nem sérült meg senki. Az ütközésben egy felsővezeték tartóoszlopa kidőlt. A MÁV–START Zrt. a Volán-társaságtól megrendelte a buszokat, így az utasokat Tatabánya és Környe között vonatpótló autóbuszokkal viszik. Egészen a délutáni órákig akár 20-30 perces késésre is számítaniuk kell az utazóknak.