Lázár János: Nem vagyok tiltólistán

lázár jános meghallgatás
Lázár János a meghallgatáson
Vágólapra másolva!
"Nem vagyok rajta a listán" - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az amerikai beutazási tilalomról. A fideszes Gulyás Gergely jelezte: ha bárki, bármilyen konkrétumot tud az Egyesült Államokból kitiltott magyar állampolgárokról, illetve a velük összefüggésbe hozott korrupciós gyanúkról, tegyen feljelentést. Az LMP eközben a kormányfő és a NAV-elnök magyarázatát várja.
Vágólapra másolva!

Hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal – mondta André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő hétfőn Budapesten.

Nem akarták, hogy váratlanul érje a külügyet

A diplomata az amerikai nagykövetség által szervezett beszélgetésen felidézte: először október 6-án vették fel a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) az ügyben. Az ügyvivő akkor Magyar Levente államtitkárral beszélt, neveket – mint mondta – nem adott át, de jelezte, hogy közvetlenül megkeresik az érintetteket.

André Goodfriend közölte: ez az ügy alapvetően az érintettekre és az amerikai kormányra tartozik, de nem akarták, hogy a fejlemények később váratlanul érjék a KKM-t. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt, és ugyanarról tájékoztatta, mint korábban az államtitkárt. Az ügyvivő emlékeztetett: aztán múlt csütörtökön megjelent a Napi Gazdaság online cikke, amelyre a nagykövetség reagált, pénteken háttérbeszélgetésen válaszolt a diplomata a kérdésekre. Azt megelőzően a KKM kérte, hogy tájékoztassa a külügyminisztert a helyzetről.

Nincs okuk ilyesmivel viccelődni

André Goodfriend elmondta: sosem adják ki azok nevét, akikkel kapcsolatban úgy döntenek, hogy nem engedik be őket az Egyesült Államokba. Azért értesítették az ügyben az érintetteket, hogy ne fordulhasson elő: akkor derül ki, hogy nem léphetnek be az országba, amikor megérkeznek – magyarázta. Hangsúlyozta: jelenleg hat érintettről van szó, de ez a szám változhat, és mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap úgy nyilatkozott: nem tudja eldönteni, hogy „ez most vicc, vagy komoly”, az amerikai diplomata kijelentette: nincs okuk ilyesmivel viccelődni. André Goodfriend az ügyben érintett cégekről nem adott tájékoztatást.

Lázár: nehezen érthető az ügy

Nincs a kormány birtokában elég információ az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatos ügyben - mondta korábban Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság hétfői nyílt ülésén. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormány kiemelten kezeli az Egyesült Államokkal való viszonyt, mivel a magyar nép barátsággal és hálával tekint az amerikaiakra. Úgy vélte, voltak viták a felek között, de azokat baráti hangnemben rendezték.

Lázár szerint éppen emiatt nehezen érthető a mostani lépésük, de a segítségüket kéri a kormány, hogy pontosan megismerje az ügy hátterét. "A mostani ügy egy jogi aktus az amerikai fél részéről, amit tiszteletben tartunk, azonban szeretnénk megismerni a hátterét, mivel azt eddig nem ismertették a magyar kormány előtt, hogy kiktől és miért tagadták meg a beutazást" - fogalmazott a miniszter.

A főasztalnál Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. Forrás: MTI/Kovács Attila

Az ellenzék is válaszokat vár

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt kérdezte Tasnádi Lászlótól, hogy a magyar kormány tud-e vizsgálatot tartani a köztisztviselői karban, hogy kiderüljön, kiktől és miért tagadták meg a beutazást. A Belügyminisztérium államtitkára szerint a tárca semmilyen információt nem kapott az esetleges korrupcióra vonatkozóan. Vannak titkos eljárások a NAV-val kapcsolatban is, de részletekről nem tud nyilatkozni - tette hozzá.

Szél Bernadett, az LMP képviselője szerint túl sokat beszéltek Amerikáról a kormányzati tisztségviselők, majd azt kérdezte, hogy a magyar kormány miért nem indított vizsgálatot a botrány kapcsán. Az ügynek szerinte Magyarországon van egy másik vetülete, hiszen bizalmatlansági válság alakulat ki a NAV-vezetők esetleges érintettsége miatt.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője pedig úgy látta, a lehallgatási botrány óta erősen megkérdőjelezhető az amerikaiakhoz való viszony. Könnyen lehet - fejtegette -, hogy a mostani ügy szálai is odáig nyúlnak vissza.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Forrás: MTI/Kovács Attila

Megrendülhet a bizalom

Lázár János szerint a mostani események hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a két nemzet közötti bizalom megrendüljön. „Nem söpörjük szőnyeg alá ezt az ügyet." A politikus szerint meg lehetne kérdezni a 900 ezer állami alkalmazottat, de az USA indoklás nélkül is kitilthat bárkit, így az adott személy sem tudhatja, hogy mik a vádak ellene.

A rejtélyt csak az amerikai kormány és az ügyvivő tudná felfedni - állapította meg a miniszter. Az ártatlanság vélelme mindenkit megilleti, még azokat is, akiket most kitiltottak - tette hozzá Lázár. A magyar kormánynak nincs hitelese információja arról, hogy bárki bűncselekményt követhetett el a NAV-nál, egyelőre így nem lehet továbblépni - mondta.

Trócsányi László, igazságügyi miniszter is azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillett, valamint senkitől sem várható el, hogy önfeljelentést tegyen. Bízik benne, hogy ez a kérdéskör rendeződni fog. Semmifajta panaszt hallott egyetlen amerikai cégtől, hogy a magyar hatóságoktól rossz elbánásban lenne részük.

Trócsányi László; Lázár János; Magyar Levente; Tasnádi László Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem védenek meg senkit

A kormánynak esze ágában sincs bárkit is megvédeni, ha vele szemben hiteles információk merülnek föl a bűnösségét illetően - tette hozzá Lázár János. A miniszter szerint ha megkapják ezeket az információkat, akkor a lehető leghatározottabban lépnek majd föl.

A politikus szerint furcsa lenne, ha a kormányzati külpolitikai elképzelések miatt embereket tiltanának ki az Egyesült Államokból. Úgy látja, elképzelhető, hogy a magyar külpolitikai elképzelésekről partnereiknek nem adtak kellő információt, de ez nem vezethet ilyen lépésekhez. Hozzátette: ha az amerikai partnereinknek kételyei vannak a hazai törvényeket illetően, akkor forduljanak Brüsszelhez, amely zöld utat adott a magyar jogszabályoknak.

Vadai: ki szivárogtatott?

Vadai Ágnes szerint az állami szervek nincsenek a helyzet magaslatán, mivel a kormány viselkedése váltotta ki a mostani helyzetet. Volt-e október 6-a óta, aki jelentette, hogy vele szemben ilyen nemzetbiztonsági kockázat merült föl - tette föl a kérdést a DK alelnöke.

Vadai arra is kíváncsi volt, hogyan szivároghatott ki az eleve titkos információ. A mostani ügynek szerinte beláthatatlan következményei lesznek a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokban. Vadai felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy nyilatkozzanak az érintettek az ügyről. Szelényi Zsuzsa úgy látja, a kormánynak a súlyos korrupciós vádak esetén lépnie kellett volna.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az Országházban. Forrás: MTI/Kovács Attila

Államfői gesztus?

A konkrét ügyben Áder János köztársasági elnök ugyan nem nyilatkozott, de egyes értékelések szerint az Egyesült Államok felé tett békülékeny gesztus lehetett az államfő részéről, hogy az alapvetően a klímaváltozás problémájára koncentráló, az Országgyűlésben napirend előtt elmondott felszólalásában külön kiemelte Barack Obama elnök szavait az e témában szükséges összefogásról.

Mesterházy minden minisztériumtól kérdezett

Amíg nem világos, hogy kik az amerikai beutazási botrány érintettjei, a korrupció bélyege ott ragad a teljes magyar kormányzaton – közölte az MSZP. A párt szerint az érintett kormányzati személyek kilétének tisztázása nemzeti érdek. Mesterházy Attila hétfőn a következő írásbeli kérdéssel fordult a magyar kormány minden egyes miniszteréhez: „Az Ön által vezetett minisztérium, vagy az alá tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról?”

Lázár utazhatna az USA-ba

Természetesen utazhatnék az Egyesült Államokba, hiszen nem vagyok rajta a tiltólistán - állította még az ülés kezdete előtt Lázár János. A miniszter a témával foglalkozó nemzetbiztonsági bizottsági ülésre érkezve nyilatkozott erről. A bizottság ülését eredetileg zártnak hirdették, de nyílt lesz, fél 12-kor kezdődött.

Az ülést kezdeményező Széll Bernadett LMP-s képviselő magyarázatot követelt az ügyben Orbán Viktor miniszterelnöktől, és szerinte egy ilyen helyzetben, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) súlyos vádak érték, a NAV elnöke sem maradhat néma, Vida Ildikónak meg kellene szólalnia.

Gulyás feljentésre buzdít

Semmilyen információt nem kaptunk az amerikai hatóságoktól, de ha bármilyen bizonyíték nyilvánosságra kerül, azt értékelni kell és meg kell hozni a megfelelő döntést – mondta Gulyás Gergely fideszes politikus az amerikai beutazási tilalommal összefüggő korrupciógyanúról.

Hozzátette: ha valakinek konkrét információja, bizonyítéka van, ami a gyanút alátámasztja, akkor tegyen feljelentést. Gulyás minderről a témával foglalkozó, 11 órakor kezdődő nemzetbiztonsági bizottsági ülés előtt beszélt.

Válasz lehetett a kitiltás

A korrupciós botrány az után robbant ki, hogy a Napi Gazdaság internetes oldalán megírta, több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél válaszként arra készül, hogy megnehezítse az érintett hatósági vezetők beutazását az Egyesült Államokba.

A budapesti amerikai nagykövetség nem tudott adóhatósági vizsgálatokról, azt viszont megerősítették: bizonyos magyar magánszemélyek nem léphetnek be az USA-ba, hiteles információik vannak ugyanis arról, hogy az érintettek korrupciós tevékenységben vettek részt vagy abból húztak hasznot.

André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ügyvivője Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már 10-nél kevesebb személyt felsoroló feketelistáról, és az azon szereplő magyar kormányzati tisztségviselőkről beszélt egy pénteki háttérbeszélgetésen - az ügyvivőt ezután bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Maradandó károkat okozhat

A kitiltás örökre szólhat, a korrupcióval gyanúsított személyek soha nem léphetnek már be az Egyesült Államok területére - mondta el az Origónak Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet szerint a korrupciós botránynak nagyon súlyos következményei lehetnek Magyarországra nézve. André Goodfriend bekéretése Simonyi szerint az utolsó, piros jelzésnek számít a diplomácia kifinomult nyelvén.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet súlyos következményektől tart Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Simonyi András úgy véli,az ügy nem csak Magyarország nemzetközi megítélésének, kapcsolatrendszerének árt, de a komoly befektetőket is elriasztja.

Rogán: Ez most vicc, vagy komoly?

Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy ismertessék bizonyítékaikat, ellenkező esetben szerinte nyilvánvalóan provokációra kell gondolni. A politikus úgy vélte, a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök azért sem reagált az ügyre, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy „ez most vicc, vagy komoly”.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nem tudja eldönteni: vicc-e, vagy komoly Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rogán egy lehetséges magyarázataként kifejtette: a NAV megvonta a norvég civil alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, márpedig Norvégia az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója, a Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban.

Október 6-án tájékoztatták a kormányt

A Rogán által vélt összefüggést a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője szinte azonnal cáfolta. André Goodfriend az ATV-ben vasárnap este azt is mondta, a beutazás tiltása az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy, ezeket az ügyeket általában nem hozzák nyilvánosságra.

A konkrét esetben azonban október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének. Konkrét neveket a külügyi tárcával nem közöltek.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint kormánytagoknak nem szóltak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kormánytagoknak nem szóltak, hogy nem utazhatnak az Egyesült Államokba – nyilatkozta szombaton Szijjártó Péter a beutazási tilalom hírével kapcsolatban. A külügyminiszter hangsúlyozta, az ellenzéki pártok többségével együtt ő is teljes nyilvánosságot szeretne az amerikai beutazási tilalom ügyében.