Újabb kínos áfabotrány

lesz gáz, hacsak nem lesz baj, gázellátás, gázpalack
Vágólapra másolva!
Szlovákiából behozott gázpalackokkal üzletelt egy család éveken keresztül Magyarországon. Adót azonban nem fizettek, a gázpalackokat bizonylat nélkül adták el. A nyomozást vádemelési javaslattal zárták le. Közben, adóeltitkolás miatt indult újabb nyomozás indult, ami szintén gázpalackokhoz köthető.
Vágólapra másolva!

A most befejezett nyomozásban két évvel ezelőtt a NAV pénzügyi nyomozói három megyében, egyszerre több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat. Az akció során a kár megtérülése érdekében készpénzt és csaknem kétezer darab gázpalackot foglaltak le.

Veszélyes palackok

A gyanú szerint egy dunaszegi férfi fiával és élettársával 2009 és 2012 között három olyan vállalkozást működtetett, amely Szlovákiában feltöltött PB gázpalackok magyarországi forgalmazása kapcsán eltitkolt mintegy 73 millió forint áfát. Adót nem fizettek, a gázpalackokat bizonylat nélkül adták el. A három gazdasági társaság nem egy időben, hanem egymást követő években működött, azonban alkalmazottaik és a vásárlók ugyanazok voltak. A gázpalackokat házhoz vitték, főként Győr-Moson-Sopron megyében értékesítették azokat.

A gázpalackokat házhoz vitték Forrás: AFP/Wang Zhao

A fogyasztók biztonságát is veszélyeztették, a gázpalackokat ugyanis szabálytalanul tárolták, többségük nyomáspróbájának szavatossága is lejárt. Az ügyben folytatott nyomozás lezárult, a család tagjai ellen vádemelési javaslatot küldtek a Győri Városi Ügyészségnek. A jelentős értékű költségvetési csalás miatt akár öt év szabadságvesztés is járhat.

Ugyanaz pepitában

Közben egy újabb, gázpalackokhoz köthető áfacsalási ügy szintén a nyugat-dunántúli régióban. A gyanú szerint egy budapesti cég külföldön, áfamentesen vásárolt PB gázpalackokat értékesített Magyarországon. Az áfa befizetését papíron úgy álcázta, mintha a gázpalackokat az unióban értékesítette volna. Így, az elsődleges adatok szerint 75 millió forint áfát csalt el. A gázpalackokat elsősorban Pest, Bács-Kiskun és Somogy megyében, szintén házhozszállítással értékesítik. A nyomozást elrendelték.