Óriási adócsalás: négyen vannak előzetesben

2014.10.22. 13:10

A szerdai kormányülésen megvizsgálták az egyik amerikai növényolajgyártó (Bunge Zrt., a Vénusz gyártója) jelzését az áfacsalások kapcsán. Többen előzetes letartóztatásban vannak, a kormány újabb információkat vár az amerikaiaktól.

A kormányülés jelenleg is zajlik, amelynek egyik fő témája az áfa-csalások ügye - hangsúlyozta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a NAV 2013 decembere óta saját felderítő tevékenysége révén büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A Vénusz étolajat gyártó cég vezetősége korábban információkat adott át a NAV-nak és ennek alapján indult nyomozás.

Ennek során feltárták, hogy ismeretlenek több éve működtettek egy olyan bűnszerevezetet amely 12 gazdasági társaságból állt. Cukrot, kávét étolajat hoztak be Szlovákiából, a kár 2 milliárd forint - fejtette ki a miniszter. Idén februárban 50 helyen, majd májusban újabb 400 helyen tartottak házkutatást. Ennek eredményeként sikerült a bűnszervezet vezetőjét azonosítani, jelenleg nyolcan vannak vizsgálati fogságban, négy ember előzetes letartóztatásban, míg négy embert közokirat hamisítással vádolnak. A NAV együttműködik a szlovák és cseh hatóságokkal.

Segítséget kért a miniszter

Varga elmondta, hogy arra kérik az amerikai nagykövetséget, ha tudomásuk van további korrupciós tevékenységről, hozzák nyilvánosságra, ezzel is segítve a magyar hatóság munkáját.

Ahogy az korábban elterjedt a magyar sajtóban, a Vénusz és Floriol étolajakat is gyártó amerikai Bunge lehetett az egyik cég, amelyik az áfacsalásokról értesítette az amerikai nagykövetséget, amely állításai szerint az ilyen ügyekkel kapcsolatos vizsgálata után tiltott ki hat a kormányzatban vagy ahhoz közel dolgozó magyar állampolgárt.