Orvos hozta el az ebolát New York-ba

2014.10.24. 12:41

Ebolával fertőzött orvos tért vissza New York-ba Craig Spencer az első fertőzött 8,4 milliós lakosságú városban, és a negyedik regisztrált ebolás beteg az Egyesült Államok területén.

Spencer Craig október 17-én tért vissza New York-ba az ebolajárvánnyal sújtott Guineából, három napos hazautazása során pedig Európát is érintette.

Betegen metrózott, kocogott

A 33 éves amerikai orvos kedden már rosszul érezte megát, csütörtökre pedig lázas, hasmenés állapotban került a Bellevue kórházban, ahol elkülönítve kezelik. Az orvos a kór kitörése előtt utazott metrón, és kocogni is eljárt - írja honlapján a BBC.

Rendőr őrzi a  New York-i Bellewue kórház bejáratát - itt kezelik elkülönítve az ebolával fertőzött doktort, Craig Spencert.Forrás: AFP/Bryan Thomas

Aggodalomra nincs ok?

A New York-i hatóságok szerint azonban nincs ok az aggodalomra, már hetekkel ezelőtt felkészültek az esetleges Ebola-fertőzések ellátására és izolálására - és azok sincsenek veszélyben, akik korábban találkoztak Craig Spencerrel.

"A kórt nem könnyű elkapni, és akik nem érintkeztek a betegek testnedveivel, azok nem is fertőződnek meg"- állította Bill de Blasio, a 8,4 milliós lakosú New York polgármestere.

A fertőzéssel kapcsolatban sajtótájékoztatott tartott New York polgármestere, Bill de Blasio is - szerinte nincs mitől tartani, a hatóságok  felkészülten várták a kór megjelenését.Forrás: AFP/Bryan Thomas

Barack Obama amerikai elnök telefonon egyeztetett New York állam kormányzójával és Bill de Blasióval, és minden szükséges segítséget felajánlott a helyzet kezeléséhez.

Ötezer halott Nyugat-Afrikában

Az ebolás fertőzések kiindulópontja nyugat-afrikai régió, innen tért vissza a fertőzött New York-i doktor is: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már közel ötezren haltak meg a márciusban kitörő járvány miatt.