Az internetadó vitte a prímet hétfőn az Országgyűlésben

tüntetés az internetadó ellen hősök tere
Vágólapra másolva!
Szinte minden második felszólalásban az internetadóról volt szó az Országgyűlésben. Még Orbán Viktor okostelefonja is szóba került. A nemzetgazdasági miniszter 700 forintos felső korlátról beszélt, a kormány szerint ez nem az előfizetőket terheli majd.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály az internetadóról beszélve elmondta, hogy 700 forint lesz a felső korlát, de ez nem az előfizetőket, hanem a távközlési szolgáltatókat terheli. Megismételte a Fidesz álláspontját, vitatkozni lehet, de az erőszak és vandalizmus elfogadhatatlan.

Csaknem minden felszólalásban foglalkoztak az internetadóval. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rogán Antal felszólította az ellenzéket, hogy ítéljék el a Fidesz-székház ellen elkövetett vandalizmust, úgy, ahogyan azt az amerikai ügyvivő tette tegnap este.

Minden az internetadóról szólt

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezető-helyettese reagált először a miniszter szavaira, a szocialista képviselő annak a hat embernek a megnevezését hiányolta, akiknek az Egyesült Államok megtiltotta a beutazást. Arra is választ várt, hogy a NAV elnöke hogyan utazhatott el a helyettesével együtt szabadságra, illetve hogyan lehetséges, hogy nem nyilatkozik érintettségéről. Azt kérte, a kormány azonnali hatállyal vonja vissza az internetadót, felszólalása végén pedig egy üveg étolajat adott át a miniszternek.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szinte kizárólag az internetadó elleni vasárnapi tiltakozásról beszélt. Szerinte nem hihető, hogy azt nem a lakosság fogja megfizetni, ezt már a tranzakciós illetéknél is megígérték, mégsem teljesült.

A szintén jobbikos Farkas Gergely felszólalásából pedig kiderült, a tüntetés főszervezője az anyján, Gurmai Zitán keresztül az MSZP-hez köthető. Farkas Gergely szerint előfordulhat, hogy az MSZP is civil színekben szervezett tüntetést, illetve az euroatlanti nyomás is szóba kerülhet, mivel az amerikai ügyvivő is megjelent a tiltakozáson, és előkerült az Európai Unió zászlója is.

Uniós zászlót lenget az egyik tiltakozó a Fidesz székházának erkélyén. Fotó: Polyák Attila - Origo

Varga Mihály miniszter egyetértett a jobbikos képviselővel, szerinte is pártkötődésűek rendezték a tüntetést, és a vandalizmusért felelniük kell.

Három elvesztett választás után önök az erőszakhoz nyúlnak – értett egyet Rogán Antal azzal, hogy az ellenzék érintett a vasárnapi tüntetésben, majd arra kereste a választ, miért nem küzdenek a kormánnyal közösen azért, hogy a 70 milliárd forintos nyereséget realizáló távközlési cégek nyereségük egy részét adó formájában befizessék.

Az LMP sem ért egyet azzal, hogy egy szűk csoport megzavarta a tegnap esti demonstrációt, de a Fidesznek is le kell vonnia a tüntetés következményeit - mondta Schmuck Erzsébet, aki szerint szomorú, hogy a kormánypártok csak akkor egyeztetnek, ha az emberek az utcára mennek.

Közös ellenállás

A szocialistáknak úgy tűnt, kiadták a feladatot, hogy a felszólalásukban valamennyien követeljék az internetadó visszavonását.

Harangozó Gábor például a "A falusi embereknek csak a szavazata kell?" című felszólalásába hozta fel a tervezett adó kérdését, Heringes Anita pedig szenvedélyes felszólalásban kérte a kormányt, hogy vonja vissza az internetadót, különben soha nem tapasztalt ellenállással találja szembe magát.

Tízezrek tiltakoztak az internetadó ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Lázár János az írásban leadott felszólalástól eltérő kérdésre hirtelenjében úgy reagált, hogy a kormány minden tüntetésen elhangzottat figyelembe vesz.

Az MSZP-s Gúr Nándor is felmondta a házi feladatot a kötelező mondatokra vonatkozóan: a kormány politikája vezet oda, hogy korrupció miatt kitiltsanak embereket Amerikából, és csalási folyamatokban vegyenek részt, és ide tartozik az internetadó is. Önök hadoválnak összevissza.

Van-e okostelefonja Orbán Viktornak?

A jobbikos Novák Előd az internet ingyenessé tételéről kérdezte a kormányt, majd azt szerette volna megtudni, hogy van-e egyáltalán okostelefonja Orbán Viktornak.

Semjén Zsolt szerint az nem közkérdés, hogy van-e okostelefonja a kormányfőnek, inkább a felszólalás közérdekű részére szorítkozott válaszában. Ennek lényege, hogy az internetalapú kommunikációt is be kell vonni a közteherviselésbe. A távközlési cégek profitból való részesedése lehetővé teszi, hogy nagyobb mértékben járuljanak a közterhekhez. Az adóintézkedések célja Semjén Zsolt szerint, hogy minél alacsonyabbak legyenek a jövedelemadók.

Más parázs témákról is szó volt még ma az Országgyűlésben, ezekről szóló részletes tudósításunkat itt olvashatják el.