29 szír szorongott a furgonban

menekültek
Vágólapra másolva!
Huszonkilenc szír menekültet találtak a rendőrök egy furgon rakterében Lentiben. Az imbolygó kisteherautót egy szolgálaton kívüli tiszt vette észre, a két szállító előzetes letartóztatásba került.
Vágólapra másolva!

Huszonkilenc szír állampolgár szorongott egy furgon levegőtlen csomagterében, mikor a rendőrök felfedezték őket, október 23-án. A menekülteket szállító, imbolygó kisteherautót egy szolgálaton kívüli rendőr alezredes vette észre Lentiben, ő értesítette kollégáit is.

Olaszországba mentek volna

A furgont egy szlovák és egy bosnyák férfi vezette, akik a gyanú szerint a szlovén határon próbálták átcsempészni a kisebb tömeget. A két férfi kihallgatásukon beismerő vallomást tett: mint elmondták, a szíreket Szeged mellett vették fel, a végső úti cél pedig Olaszország lett volna. A sofőr ugyanakkor állította, nem tudta, hogy kiket szállít.

Szíriától Lentiig

A rendőrök tanúként hallgatták meg a szír menekülteket is, akik elmondták, Szíriából Görögországon és Macedónián keresztül jutottak Szerbiába, onnan 2014. október 22-én éjjel hat órás gyaloglással érkeztek Szegedre, az embercsempészekkel megbeszélt találkozóhelyre - - olvasható a police.hu-n.

2000 eurós rabság

A bosnyák és szerb szállítóknak a menekültek fejenként 1500-2000 eurót fizettek – ezért cserébe vizet, ételt sem kaptak a szállítóktól, és meg sem álltak útközben.

A szíreket a rendőrök Győrbe, illetve Kiskunhalasra vitték, a bevándorlási hivatal helyi szállására. A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét, embercsempészettel gyanúsított férfit előzetes letartóztatásba helyezte.