A drogprevenció nem a rendőrség dolga

magyarok feltalálták a pattanás ellenszerét a marihuánában, füves cigi, füvezés, marihuána
A young woman is seen during a march for the legalization of cannabis in Santiago, on May 18, 2013, as part of the 2013 Global Marijuana March which is being held in hundreds of cities worldwide. AFP PHOTO / Martin BERNETTI
Vágólapra másolva!
Az államnak a rendőrség helyett a szakmai szervezetekre kellene bíznia a drogprevenciót, mert a rendőrök nem segíthetnek a fiatalokon: ha a drogfogyasztás gyanúja felmerül, hivatalból eljárást kell indítaniuk.
Vágólapra másolva!

Az államnak a rendőrség helyett a szakmai szervezetekre kellene bíznia a kábítószer-fogyasztás megelőzését, véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet arra hívja fel a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy a rendőröknek hivatalból eljárást kell indítaniuk, ha tanácsadói munkájuk során egy fiatallal szemben felmerül a drogfogyasztás gyanúja.

A rendőr nem segít, hanem nyomoz

Egy rendőr tanácsadóként a szociális szakemberekéhez hasonló bizalmi viszonyt még akkor sem alakíthat ki a hozzá fordulókkal, ha elvégeztetnek vele egy gyorstalpaló drogprevenciós tanfolyamot, hangsúlyozza a TASZ. Ha ugyanis egy szülő vagy pedagógus tájékoztatja a rendőrt egy fiatalkorú kábítószer-fogyasztásáról, a rendőrségnek a törvény szerint nyomozást kell indítania, a fiatalt előállítják és büntetőeljárás indul ellene.

A rendőr nem hiteles

A nemzetközi tapasztalatok alapján az látszik, hogy a rendőrségi drogprevenciós programok alacsony hatékonyságúak, mert a fiatalok a rendőrt az illegális drogokkal kapcsolatban nem fogadják el hiteles és megbízható információforrásnak, emlékeztet a civil szervezet. Magyarországon jelenleg mégis elsősorban arra költ az állam, hogy rendőrök előadásokat tartsanak az iskolákban, míg a magas szakmai színvonalú prevenciós programok el sem jutnak a tanulókhoz. Ennek oka részben a pályázati források elapadása, részben a megfelelő képzések és akkreditációs rendszer hiánya.

A rendőrnek hivatalból eljárást kell indítania Forrás: AFP/Martin Bernetti

Kiválasztott rendőrök

A rendőrség országos drogprevenciós programot indított, amelynek részeként minden rendőrkapitányságon kiválasztanak egy rendőrt, akihez a szülők és a pedagógusok a fiatalok drogproblémáival kapcsolatban tanácsért fordulhatnak, és drogprevenciós előadások megtartására kérhetnek fel. Ez a program nemcsak adatvédelmi szempontból aggályos, de arra sem alkalmas, hogy hatékony segítséget nyújtson a fiatalkori drogproblémák visszaszorításában, mondja a TASZ.