MSZP: A kormány csak az erőből ért

Vágólapra másolva!
A kormány csak az erőből ért – mondta az Origónak Burány Sándor, Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának tagja. Az MSZP-s politikus szerint parlamenti keretek között nem lehet megfékezni a kormányt, ami maga is az erő nyelvén beszél, és  nem tárgyal senkivel. Ha a társadalomnak lesz elegendő szervezett ereje, hogy az utcán kellő eréllyel hallassa hangját netadó ügyben, meg lehet szorongatni a kormányt, mondta a képviselő, aki ehhez sok sikert kívánt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem akart netadót

Burány Sándort arról is kérdeztük, miért változatta meg véleményét az MSZP, hiszen 2008-ban még az akkori kormánykoalíció is bevezette volna az internet adóztatását. Az ellenzéki politikus szerint ezt tévedés – valóban volt egy ilyen terv, de a szocialista frakció már javaslat formájában leszavazta az adótervet.

Burány is tüntetne

A politikus úgy látja, pártoknak nem lenne szerencsés csatlakozni a civil megmozdulásokhoz, és nincs értelme külöm pártmegmozdulást sem tartani. magánemberként viszont egy politikus is részt vehet a civil tüntetéseken. A keddi felvonulásra talán én is elmegyek, ha az adózásról szóló parlamenti vita addig véget ér –tette hozzá.

A Fidesz szembenéz magával

Az erőszakos cselekményekkel - a Fidesz székházának megrongálásával kapcsolatban - az MSZP-s képviselő azt mondta, a Fidesznek most kell szembenéznie saját döntésével: 2006-ban z hallgatólagosan bátorították is az utcai agressziót, 2010 után pedig amnesztiát szavaztak meg az utcai bűncselekmények vádlottjainak –ez bátoríthatja a mostani agresszorokat is.

Az MSZP-s Burány Sándor szerint a kormány csak az erőből ért. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Burány Sándort a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett ellenállásról, vagyis a netadó elleni aláírásgyűjtésről is kérdeztük: mint mondta, nem ismeri az akció részleteit, de ha maradéktalanul egyetért a DK-tervével, talán személyesen is aláírja az ívet.

Még van erő a társadalomban

Két héttel a választás után úgy látszik, van ereje a társadalomnak, a netadó terve jobb és baloldali demokratákat is tiltakozásra késztetett, pártpolitikától függetlenül – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az fővárosi MSZP-elnök szerint az internet használat jó élet és a gazdasági fejlődés jelképe, ezért is válhatott ki több tízezres megmozdulást a kormány elképzelése. „Én is ott voltam vasárnap József Nádor téren, és hallottam jobboldali fiatalokat is kiabálni: „Rátok szavaztunk, hogy tehettétek ezt” –mondta az MSZP-s politikus, hangsúlyozva, ő csak magánszemélyként vett részt a megmozduláson.

Eljött a perc

Kunhalmi Ágnes szerint a tiltakozás kivételes pillanatban érkezett: az Egyesült Államok diplomáciai figyelmeztetései, a beutazási tilalom és a korrupciós vádakat nem is cáfoló NAV-vezetők olyan helyzetet teremtettek, amikor a kormányt meghátrálására, és az internet adójának eltörlésére is lehet késztetni.