Vízóraügyben csúnyán lebukott a kormány

vízóra
Ingyenessé tette a kormány azt, ami az is volt.
Vágólapra másolva!
A kormány még februárban jelentette be, hogy ingyenessé teszi a mérőórákkal kapcsolatos összes költséget, de azóta kiderült, hogy ez nem vonatkozik a mellékmérőórákra, ráadásul a csere sok esetben korábban is ingyenes volt. Az utóbbi tétel, vagyis a mellékmérőórák ingyenessé tétele 60 milliárd forint pluszkiadást jelentene a büdzsének. Ígéret egyelőre csak a terhek tervezett megosztására van.
Vágólapra másolva!

Éva azzal kereste meg az Origót, hogy egy négylakásos sorházban él, ahol szerették volna még a határidő lejárta előtt kicserélni a mérőórákat. A szakemberek a cseréért több mint 14 ezer forintot kértek volna óránként. Az ott élők emlékeztek arra, hogy a kampányhajrában a kormány az óracsere ingyenességét ígérte, majd részben emiatt a társasház lakói úgy döntöttek, hogy megvárják míg letelik az órák érvényességi határideje.

Ingyenessé tette a kormány azt, ami eddig is az volt. Forrás: Origo

A trükkös bejelentés

A kormány még idén február 26-án döntött arról, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes költség a szolgáltatókat terheli. Németh Szilárd akkori közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni. Ez a kormány álláspontja szerint tulajdonjogi probléma, hiszen ha a mérőóra a szolgáltatóé, akkor „miért kell érte fizetnie a fogyasztónak” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Semmi sincs a közlönyben

Egyébként a februári kormányzati bejelentés kapcsán arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mérőcserék és a mérőórákhoz kapcsolódó díjak a gáz és az áram esetében addig sem kerültek pénzbe, a vízműszolgáltatóknál pedig csak akkor kellett fizetni, ha valahol mellékmérőt szereltek fel. Habár akkor arról beszéltek, hogy elkezdődött a jogszabályi háttér kidolgozása, ez eddig a Magyar Közlöny alapján nem történt meg, mivel maga a bejelentés sem tartalmazott sok újdonságot.

A gáz- és az árammérők cseréje eddig is ingyenes volt Forrás: Origo

60 milliárdba kerülne

A főmérők cseréje továbbra is ingyenes, a mellékmérőkért azonban ezután is a tulajdonosoknak kell fizetniük – mondta az Origónak Németh Szilárd. A Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője szerint a mellékmérők költségeinek átvállalása 60 milliárd forintba kerülne, ami jelentősen megterhelné a büdzsét. A politikus arról is beszélt, hogy az új állami közműszolgáltató létrehozása során arra törekednek, hogy az órabekötésekkel és a cserékkel járó közös költségeket megosszák a fogyasztók és a szolgáltatók között.

Németh arról is tájékoztatott, hogy a cserék során annak kell fizetnie, akinek a tulajdonában van az adott óra. A mellékmérők esetében a szolgáltatóknak csak akkor kell állniuk a költségeket, ha idő előtt kívánnak új órákat felszerelni. Szerinte mind a fogyasztóknak, mind a szolgáltatóknak az a jó, ha minősített órák vannak, hiszen a pontos elszámolás mindkét fél érdeke.

Azóta néma csend

A rezsibiztos februári bejelentését követően a kormány nem beszélt többet az órák ingyenes cseréjéről, több sajtótájékoztatót nem is tartottak a témában. A bejelentett változás a Magyar Közlönybe sem került be, így az a 2013-as 58. számú, vízközműveket érintő kormányrendelet maradt életben.

A mellékórák beszereléséért fizetni kell. Forrás: Origo

Ennek 64. §-a (2) bekezdése értelmében „a szolgáltatási pont után beépített mellékvízmérő tulajdonjoga az elkülönített vízhasználót illeti meg”, továbbá a 64. §. (3) bekezdése szerint „az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és a mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő hitelesítéséről, rendkívüli vizsgálatáról saját költségén köteles gondoskodni”.

Az ingyenes óracsere reménye egyébként Debrecenben és Szegeden is meglepetéseket okozott. Az utóbbi városban is sokan azt hitték, hogy ennyivel kevesebb lesz a háztartásuk rezsije, azonban mivel semmilyen lépés nem történt a mellékórák cseréjét illetően, továbbra is súlyos ezreket kell fizetni.