Orbán: Nem lesz ebben a formájában internetadó

Vágólapra másolva!
Nem lesz ebben a formájában internetadó, a kormány nemzeti konzultációt indít januárban a kérdésről.
Vágólapra másolva!

Ebben a formájában nem lehet bevezetni az internetadót. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte, hogy a kormány a kérdésben januárban nemzeti konzultációt indít, amely hosszabb ideig is eltarthat.

Egyelőre nem lesz netadó Forrás: MTI/Beliczay László

A kormányfő szerint nincs internetadó, a távközlési adó kiterjesztéséről van szó, ami egy adótechnikai módosítás, semmi köze a fogyasztókhoz, a szolgáltatóknak kell fizetniük. Ugyanakkor ezt az emberek internetadóként élik meg, nem tetszik nekik, és ésszerűtlennek tartják, ebben a formájában tehát nem lehet bevezetni.

Adótechnikai módosítás

Soha nem akartak internetadót, a kormányfő hangsúlyozta, a távközlési adó kiterjesztéséről van szó, ami szerinte egy adótechnikai módosítás annak érdekében, hogy "az adórendszer kövesse az élet természetes mozgását". Ennek szerinte semmi köze nem lenne a fogyasztókhoz, a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük, és azok már tiltakoztak is, mert látták, hogy a távközlési adó kiterjesztését nem tudnák áthárítani a fogyasztókra.

Hosszú nemzeti konzultációra számít

Miután az emberek internetadókén élik meg a kormány javaslatát, azt ebben a formájában nem szabad bevezetni, tehát módosítani kell az adótörvényt, január közepén pedig nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. A miniszterelnök hosszú konzultációra számít, a folyamat szerinte a következő év első negyedévének végéig is eltarthat.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A rágalmazás ellen nem lehet védekezni

Az amerikai kitiltási botrányról a miniszterelnök azt mondta, hogy a rágalmazás ellen nem lehet védekezni, és a kabinet minden egyes ügyben várja az információkat. Hozzátette, miután kiderült, hogy amerikai cégek is érintettek lehetnek az áfacsalási ügyben, Kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy számoljon be erről az ügyről a parlamentben.

Teljes foglalkoztatás

A jövő évi büdzsé tervezetéről szólva a teljes foglalkoztatást, a bankok elszámoltatását nevezte a két legfontosabb feladatnak a miniszterelnök. Négy éve 550 ezer ember kapott jövedelempótló támogatást, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla. Mint mondta, azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a jövő évi büdzsé ehhez a célhoz vigyen közelebb.

A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán Viktor szerint példátlan, és amelynek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a terhei 2015-ben. A kormányfő ezt látja a nemzetközi bírálatok hátterében is. Úgy fogalmazott, hogy mostanság éppen azért sűrűbb minden, Magyarország elleni kritika, mert jön a bankok elszámoltatása.