Orosz kamionok hatoltak be Ukrajnába

2014.10.31. 11:48

Újabb orosz kamionok léptek be Ukrajna területére, de erről nem értesítették a hivatalos szerveket.

Újabb, két hónap alatt immár a negyedik „segélykonvoj” lépett be Oroszországból Ukrajna területére Kijev jóváhagyása nélkül – közölte pénteken az ukrán és az orosz média. A sajtójelentések szerint a mintegy 100 teherautó az államhatár Luhanszk megyei szakaszán konvojba rendeződött, és megkezdte az áthaladást, egy részük már ukrán területen van. 

Orosz kamionok érkeztek Ukrajnába.Forrás: AFP/Sergey Venyavsky

Október 28-án indultak

A fehérre festett, Kamaz típusú teherautók Moszkva környékéről október 28-án indultak el. Moszkva a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem értesítette erről az ukrán hivatalos szerveket. Az orosz fél állítása szerint a teherautók építőanyagokat, élelmiszereket és gyógyszereket, valamint fűtőberendezéseket szállítanak az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között folyó harcok által sújtott kelet-ukrajnai térség lakosainak. A tervek szerint a Kamazok egy része Luhanszk, másik fele Donyeck megyébe viszi a szállítmányt.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijelentette, hogy az előző három orosz szállítmány egyikéről sem egyeztetett az orosz fél Kijevvel, és a teherautókon lévő állítólagos segély sem jutott el a helyi lakosokhoz. Szavai szerint a „segély” egy részét eladták, a másik részével pedig a szakadárok katonai eszközeinek javítását fizették ki.

Állítólag humanitárius segélyeket visznek.Forrás: AFP/Sergey Venyavsky

Augusztusban volt az első

A szóvivő elmondta, hogy több forrásból származó információk alapján ezek a teherautók fegyvereket is szállítottak a szeparatistáknak, visszafelé pedig stratégiai fontosságú ukrán üzemekből vittek ki gyártósorokat Oroszországba. Voltak olyan jelentések is, amelyek szerint a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttestét szállították haza. 

Az első humanitáriusnak nevezett orosz konvoj augusztus 22-én hajtott be Ukrajnába a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül, meg sem várva, hogy az ukrán vámtisztek és határőrök befejezzék a rakomány átvizsgálását.