Ukrán katonákat ápolnak a Honvédkórházban

2014.10.31. 16:03

Október 28-án három ukrán háborús sérült érkezett Magyarországra, lőtt, repeszsérülések miatt látták el őket a Honvédkórházban. Állapotuk stabil, a következő napokban fizikoterápián vesznek részt.

Jó állapotban vannak azok az ukrán konfliktusban megsérült ukrán katonák, akiket Budapesten, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban kezelnek – mondta a kórház orvosigazgatója. Zsiros Lajos dandártábornok közölte: október 28-án három háborús sérült érkezett Magyarországra, lőtt, repeszsérülések miatt látták el őket. A következő napokban fizikoterápián, komplex utókezelésen vesznek részt a honvédkórház rehabilitációs intézetében.

Tíz sebesületet vállaltunk

Mint az orvosigazgató felidézte: Hende Csaba honvédelmi miniszter a walesi NATO-csúcstalálkozót követően jelentette be, hogy Magyarország az ukrán konfliktus tíz sebesültjének ápolását és rehabilitációját vállalja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban. Az egyelőre bizonytalan, hogy mikor érkeznek további sérültek, s hogy ők milyen ellátást igényelnek majd.

Zsiros Lajos elmondta: mivel a schengeni határon kívülről jönnek, a vízum elintézése is bonyolítja az ügyet. A kórházat nagyjából 2-3 nappal a sérültek érkezése előtt értesítik, hogy mennyi és milyen sérültek fogadására készüljenek.     

Még heten jöhetnek

Október 30-án az RBK Ukrajina ukrán hírportál Ukrajna budapesti nagykövetségének sajtószolgálatára hivatkozva írt arról, hogy a megállapodás keretében három ukrán katona október 28-án egészségügyi rehabilitációra Magyarországra érkezett, és még hét katona érkezése várható a magyarországi katonai egészségügyi intézménybe.