Újabb amerikai-magyar botrány körvonalazódik

Jól megy nekünk? Nem, csak vesszük az orosz gázt, illusztráció, import
An employee tightens the valve on a pipeline at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO/ ALEXANDER ZOBIN
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány Horvátországra is nyomást gyakorol. Azt szeretnék megakadályozni, hogy a Mol eladja egy orosz vállalatnak a 49 százalékos INA-részesedését – értesült a Reuters. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Gazprom lehet a vevő. 
Vágólapra másolva!

A horvát INA olajtársaságban 49 százalékos részesedése van a Mol-nak. A horvát kormánynak is kevesebb a részesedése, mint 50 százalék, de a magyar társaság részesedését nem akarja megvásárolni. A Mol azonban megválna az INA-tól, és sajtóértesülések szerint az orosz Gazprom megvásárolná azt. Az Egyesült Államok azonban nem akarja, hogy az oroszok még nagyobb befolyást szerezzenek az Európai Unióban, illetve a kelet-közép-európai energiapiacon.

Az USA nem akarja, hogy az oroszok még nagyobb befolyást szerezzenek Forrás: AFP/Alexander Zobin

„Washingtont elsősorban a Magyarország és a Kreml közti egyre szorosabb kapcsolat aggasztja” – közölte a Reuters amerikai forrásokra hivatkozva. Írásukban emlékeztettek arra, hogy Magyarország szeptemberben beszüntette a földgázszállítást Ukrajna irányába, ami szemben áll az Európai Unió Ukrajna-párti erőfeszítéseivel. A Reuters felidézte azt is, hogy a magyar kormány megint kiállt a Déli Áramlat megépítése mellett.

A hírügynökség arról is ír, hogy a nyugati diplomaták egyetértenek abban, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsult Magyarország Kreml-párti tábor felé sodródása.