Komoly dicséretet kapott Orbán Viktor

CÖF fórum
Fricz Tamás
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor azzal, hogy visszavonta a tervezett internetadót, bátor döntést hozott, amivel meglepte a tüntetőket és a baloldali ellenzéket is – véli Fricz Tamás. A politológus, aki a Civil Összefogás Fórumának egyik vezetője, blogjában értékelte a miniszterelnök múlt heti cselekedetét.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor velejéig demokrataként cselekedett az internetadó tervezetének visszavonásával, amit nehezen emésztenek meg hazai és külföldi ellenfelei – írja blogbejegyzésében Fricz Tamás.

A Fidesz mellett rendszeresen kiálló Civil Összefogás Fórum egyik vezetője újszerű lépésnek értékelte a kormányfő döntését, és úgy látja: "modellértékű, hogy a megválasztott politikai vezető figyelembe veszi a választói véleményét, szándékát, és annak alapján dönt. Tudomásul veszi, hogy az általa és kormánya által bevezetendő jogszabály az állampolgárok széles köreinek ellenállásába ütközik, vagyis nem találkozik a népakarattal, ezért visszavonja a javaslatot és januártól átfogó társadalmi konzultációt kezdeményez a téma kapcsán."

Fricz Tamás Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Fricz szerint az Orbánéhoz hasonló súlyú kormányzati önkorrekcióra még nem igazán volt példa az elmúlt huszonöt évben. Ellenpólusként hozta fel Gyurcsány Ferencet, aki "inkább négy éven át megbénította és tönkretette az országot, ahelyett, hogy (...) lemondott volna". Fricz úgy fogalmaz: az önkorrekcióra képtelen politika tette megosztottá az országot, ahol szinte polgárháborús viszonyok vannak.

Ezzel szemben Orbán Viktor konszenzusra törekszik, ezért nem vezeti be az internetadót, helyette vitát nyit róla. Így ismeri el, hogy a politikai döntéshozók nem csalhatatlanok, hanem emberek, akik tévedhetnek, de mivel ezt beismerik, demokraták.

Fricz Tamás írásában nem feledkezik meg arról, hogy az internetadó tervezete egy előkészítetlen adómódosítás lett volna, ráadásul hat éve a Fidesz még az adó ellen érvelt, a modern világ szimbólumának tartva az internetet.

A CÖF szóvivője megérti, hogy minden politikai döntésben és annak a megváltoztatásában is van stratégia és taktika, de úgy látja, Orbán Viktor múlt pénteki bejelentésekor helyesen, demokrata módjára cselekedett, amiért dicséret illeti.