Orbán Viktor: Amerika nyomás alatt tartja Magyarországot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nagy nyomás alatt tartja Magyarországot a Déli Áramlat földgázvezeték és a paksi atomerőmű bővítésének ügye miatt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Münchenben egy előadás után, kérdésekre válaszolva. 
Vágólapra másolva!

A Magyarország és az Egyesült Államok, illetve Oroszország viszonyára vonatkozó kérdésekre Orbán Viktor elmondta, hogy a vezeték és az erőműbővítés is gazdasági kérdés, de az ukrán-orosz konfliktus révén belekerült egy „geopolitikai, katonapolitikai, biztonságpolitikai térbe”.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Washington mindkét ügyet az „Oroszországhoz való közeledésként értelmezi”, holott „mi nem akarunk közeledni senkihez sem, és nem is akarunk távolodni senkitől”, és nem „oroszbarát”, hanem „magyarbarát politikát folytatunk” - tette hozzá a kormányfő. Hangsúlyozta: a Déli Áramlat megépítése és a paksi bővítés is a nemzet érdekét szolgálja.

Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy Európának jelenleg inkább távolodni kell Oroszországtól, nem pedig együttműködni vele, ezért Paks ügyét is „rendkívüli mértékben ellenzi” - fejtette ki, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok is „szívesen megépítette volna” az új blokkokat.

Rendezni kell az ukrán helyzetet

Az ukrán válsággal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy a Nyugat határozott fellépése „teljesen indokolt”, mert nem lehet elfogadni a nemzetközi jog megsértését. Ugyanakkor a gazdasági szankciók „bennünket is sújtanak”, és „ha nem tudunk egy értelmesebb politikát kitalálni”, akkor Közép-Európa és Németország is súlyos gazdasági károkat szenved el a következő években a büntetőintézkedések miatt - tette hozzá.

Horst Seehofer bajor kormányfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Münchenben Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Hangsúlyozta: ki kell dolgozni valamilyen kompenzációt azoknak az országoknak, amelyek lojálisak a szankciós politikához, de elszenvedik a következményeit. Hozzátette: diplomáciai megoldás szükséges, minél hamarabb „érdemi tárgyalásokat” kell kezdeni. Ebben érdekeltek a közép-európai országok és Németország is.

Kiemelte, hogy Magyarország a demokratikus, saját magát fenntartani képes, az oroszok és a magyarok „közötti térben elhelyezkedő” Ukrajnában érdekelt, mert „egyszer már volt a Szovjetunió szomszédja”, és nem akarja, hogy ismét hasonló helyzet álljon elő.

Orbán Viktor miniszterelnök Münchenben, a bajor kormányfővel tárgyalt. A találkozóról itt olvashat bővebben.