Orbán Viktor is azt akarja, hogy bezárjanak vasárnap az üzletek

Orbán Viktor Brüsszelben
Orbán Viktor Brüsszelben
Vágólapra másolva!
A kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjének „elegendő” - ezt mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus az MTI-nek azt mondta, hogy mindez módosítással, vagy anélkül történik, már másodlagos. Rétvári Bence államtitkár, a KDNP alelnöke pedig arról beszélt, hogy a párt kitart az indítvány mellett.

A KDNP nem tágít Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A KDNP csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltanák meg az üzletek nyitva tartását. A többi esetben – így például szombaton is – időbeli korlátok közé szorítanák a nyitva tartást. A főszabály szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon.

A kormány tárgyalt a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslatról, de döntést még nem hozott - közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium. A KDNP javaslatáról azt követően születhet döntés, miután meghallgatták a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat - hangsúlyozta a szaktárca.

Varga Mihály korábban azt mondta, hogy a minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva - tette fel a kérdést a nemzetgazdasági miniszter.