Vágólapra másolva!
Majdnem két év késéssel követi csak Tarlós István főpolgármester fizetésemelését helyettesei illetményének rendezése, akik szintén körülbelül 50 százalékkal több pénzért dolgoznak. Az új ciklusban az a 23 képviselő, aki polgármester is, nem kap fizetést a fővárostól, csak a 9 kompenzációs listás képviselő, ők viszont a korábbinak csaknem dupláját.
Vágólapra másolva!

Két régi és egy új helyettes

Megválasztották a fővárosi közgyűlés pénteki alakuló ülésén Tarlós István helyetteseit: ketten újrázhattak ezen a poszton. A pénzügyekért továbbra is Bagdy Gábor felel majd, a fejlesztésekért Szeneczey Balázs, míg a humán terület felügyeletét a főpolgármester új - de a közgyűlésben nem ismeretlen - külsős helyettesre, Szalay-Bobrovniczky Alexandrára bízta.

Három helyettessel dolgozik a következő ciklusban Tarlós István Forrás: MTI/Kovács Attila

A rendszerváltás óta másodszor tölti be nő ezt a posztot. Az új helyettes férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a az Orbán-kormánynak rendszeresen dolgozó Századvég-csoport egyik vezetője, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese. Az ő testvére pedig Szalay-Bobrovniczky Vince korábbi bécsi nagykövet, volt helyettes államtitkár.

Jól jártak a főpolgármester segítői

Tarlós István főpolgármester továbbra is bruttó 1,5 milliós, vagyis miniszteri szintű fizetésért dolgozik a következő öt évben, helyettesei pedig fejenként egymillió forint körüli, vagyis államtitkári jövedelemnek megfelelő összeget kapnak. A hivatali kocsi és mobiltelefon korlátlan használata ezen felül jár mindenkinek.

A főpolgármester egyébként megelőzte a korát azzal, hogy jövedelme már 2013 januárjában 50 százalékkal nőtt. Akkortól alakította volna át az Orbán-kormány a polgármesterek és önkormányzati képviselő tiszteletdíjának rendszerét, ám végül ezt - arra hivatkozva, hogy ciklus közepén nem vezetnek be jelentős változást - a főpolgármester kivételével elhalasztották az új ciklus elejére.

A közgyűlés mindhárom főpolgármester-helyettes juttatását jóváhagyta - közülük a két újraválasztott helyettesének már a korábbi fizetése mintegy másfélszerese jár. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azt azért igyekezett megtudni a főpolgármestertől, mi az oka, hogy a három helyettes közül éppen a nő keresi a legkevesebbet. Tarlós István az egyes helyettesi portfóliók különbözőségével indokolta az eltérést.

Kinek több, kinek kevesebb lesz

A 32 képviselő csaknem háromnegyede egyáltalán nem kap fizetést – a fővárostól legalábbis nem. A közgyűlésbe bejutott 23 polgármester ugyanis a korábbi törvénymódosítás miatt nem kap külön pénzt, meg kell elégedniük polgármesteri illetményükkel, nem vehetnek fel két helyről fizetést, mint eddig.
A közgyűlésbe kompenzációs listáról bejutott 9 másik képviselő viszont kap fizetést a városházáról.

Az új fővárosi közgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktor is beszédet mondott Forrás: Polyák Attila

Méghozzá többet, mint eddig, hiszen eddig a köztisztviselői illetményalap 2,8 szorosa vagyis bruttó 107 ezer forint volt a képviselői alapilletmény. Mostantól viszont már a főpolgármester béréhez kötik az ő juttatásukat is: Tarlós István illetményének 15 százalékát kapják. ez bruttó 194 ezer forint körüli összeg, a korábbinak csaknem duplája.