Semjén Zsolt sem tudja, kik a kitiltottak

Vágólapra másolva!
A kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
Vágólapra másolva!

A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy az alájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról.

Csak Varga Mihály mondott igent

Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést. Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről.

Nincs ki ellen vizsgálódni

Semjén Zsolt írásbeli válasza kitér arra, hogy az alapvető információk hiányában, az elmúlt hetek amerikai jelzései alapján nincs ki ellen vizsgálatot indítani. Felhívja a figyelmet arra, hogy a közszolgálati tisztviselők "állítólagos érintettsége is csupán feltételezés".

Nem kötelesek tájékoztatni feletteseiket

A róluk szóló törvény kizárólag két esetben ír elő részükre a munkáltatói jogkör gyakorlója felé tájékoztatási kötelességet, és egyik sem vonatkozik más állam vonatkozásában fennálló beutazási korlátozásokra - tudatta a parlamenti honlapon elérhető válaszában a miniszterelnök-helyettes.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott, szerdán megjelent interjújában ismerte el, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Közölte, hogy erről levélben értesítették, amelynek tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét.