Feljelentést tettek a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere miatt

pesti zsidók, pesti zsidóság, budapest, zsinagóga, dohány utcai zsinagóga
The Dohány Street Synagogue in Byzantine-Moorish style in Budapest, Germany, 07 August 2013. Photo: JENS KALAENE
Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Budapesti Zsidó Hitközség a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatban. Azt gyanítják, hogy a rendszer üzemeltetői elsikkasztották a bevételeket. 
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója. A BZSH szombat este közölte, hogy a zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

Vélelmezett visszaélések

A Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által meghirdetett vagyonvédelem és tiszta átlátható gazdálkodás megkívánta, hogy "a BZSH egyik legnagyobb bevételét jelentő turisztikai tevékenység körében vélelmezett visszaéléseket" pártatlan nyomozóhatóság vizsgálja ki. Azt is írták, hogy a nyomozás is hozzásegíti a BZSH-t, hogy tiszta és átlátható gazdálkodásával a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben jobban koncentrálhasson a hitélet gyakorlására.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A zsinagógába látógató turistáknak belépőjegyet kell váltani, a felnőtt jegy ára, 2250, a diákjegyé 1200 forint.

Legalább 100 millió forintot hiányolnak

Azt, hogy Schwezoff Dávid felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával, a Heti Válasz írta meg október végén. A lap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff Dávid október elején juttatott el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben azt írta, az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz "valahol valaki sikkaszt".

Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója kedden nyílt levélben fordult Schwezoff Dávidhoz. Ebben az Aviv Travel Kft.-vel kapcsolatban Kunos Péter azt írta: amit Schwezoff Dávid akar, az "szakmai öngyilkosságnak tűnik". "Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az Aviv Travel Kft. feladatkörét."