Idén még három választás lesz

önkormányzati választás 2014. 
Urnabontás
Budapest, 2014. október 12. Urnabontás az 5. kerületi Sütő utcában, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban kialakított 9. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Három választási eljárás fut egymással párhuzamosan még a héten: vasárnap tartják az önkormányzati választás megismételt szavazásait 11 településen, eközben az október 12-i választás eredménytelensége miatt 23 esetben időközi választást is kell tartani, és még tart a november végi újpesti időközi országgyűlési választás eljárása is.
Vágólapra másolva!

Az érintett 11 településen, 56 szavazókörben jogszabály-sértés miatt kell megismételni az október 12-i helyi önkormányzati választás szavazását. Meg kell ismételni Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselő-választás szavazását, Sumonyban az egyéni listás választás szavazását, Ózdon mind a 37 szavazókörben a polgármester-választást. A főváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, Bakson pedig a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást kell megismételni.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás szavazását, Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és az egyéni listás, Jászkiséren a polgármester- és az egyéni listás, Cserhátszentivánban a polgármester-választás szavazását, Látrány 1. szavazókörében az egyéni listás választást, Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben a polgármester- és az egyéni választókerületi választás szavazását. Ezeken a településeken csak a szavazást ismétlik meg vasárnap, nem a teljes választási eljárást. A jelöltek ugyanazok, akik október 12-én voltak, új jelöltet állítani nem lehetett, és szavazni is csak azok szavazhatnak, akik október 12-én szerepeltek a névjegyzékben, vagy azóta szereztek nagykorúságot.

Időközi választás

Ettől eltérően azonban azokon a településeken, ahol október 12-én eredménytelen volt a szavazás a jelöltek közötti szavazategyenlőség miatt, vagy azért, mert nem volt elegendő számú jelölt, időközi választást kell tartani. Ezek az októberi voksolástól teljesen független, "új választások", amelyeket a jövő év elején tartanak meg az érintett 23 településen. Az időközi választásokon a teljes választási folyamat az elejéről indul, azaz például a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük, nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál, a választási bizottságoknak pedig dönteniük kell a szavazólapok képéről is. Az időközi választásokon tehát új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitűzése után költöztek a településre.

Ügyvezető polgármesterek

Az időközi polgármester-választások időpontjáig a hivatalban lévő polgármester "ügyvezetőként" tovább viszi az ügyeket, és ugyanígy, ahol képviselő-testületet nem sikerült választani, a képviselő-testület dolgozik "ügyvezetőként". Szavazategyenlőség miatt a következő településeken kell időközi polgármester-választást tartani: Tengeri, Fancsal, Mezőnyárád, Alsótold, Mike, Szorosad, Lispeszentadorján és Zalamerenye.

Ahol elmaradt

Október 12-én jelölt hiányában elmaradt a voksolás, így időközi polgármester-választást kell tartani a következő településeken: Répáshuta, Aparhant, Udvari, Daraboshegy, Tanakajd, Nemesvita, Valkonya. Időközi egyéni választókerületi választást kell tartani szavazategyenlőség miatt a következő településeken: Pilis (8. számú egyéni választókerület), Tiszavasvári (8. számú egyéni választókerület), Mezőtúr (1. számú egyéni választókerület). Elegendő számú jelölt hiányában elmaradt az egyéni listás választás, ezért időközi voksolást kell tartani Kishajmáson és Tanakajdon. Mivel nem sikerült elegendő számú jelöltet választani, így Kisbudmér, valamint Bozzai és Mesterháza településen lesz időközi egyéni listás választás.

Az újpesti időközi

Mindezeken túl még tart a november 23-ai újpesti időközi országgyűlési választás választási eljárása is: Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, ám a politikus júliusban elhunyt, így időközi parlamenti választást kell tartani a választókerületben.

Az időközi országgyűlési választáson 13 jelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyiüknek sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes választópolgári ajánlást. És mivel országgyűlési választásról van szó, még akkor is, ha időközi, a választókerület választópolgárainak lehetőségük van arra, hogy ne Magyarországon, hanem valamelyik külképviseleten szavazhassanak.

A veszprémi időközi

Az újpesti mellett egy másik időközi országgyűlési képviselő-választásra is sor kerül majd a jövő év elején, mivel Navracsics Tibor - aki Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett parlamenti mandátumot - uniós biztossá kinevezése miatt lemondott parlamenti mandátumáról. Az új képviselőt február 22-éig kell megválasztani, a Nemzeti Választási Bizottságnak legkésőbb december 14-éig kell kitűznie a voksolás időpontját.