Meghátrált a kormány: megmaradhatnak az alapítványi iskolák

2014.11.08. 16:37

Visszavonja a kormány az alapítványi iskolákat érintő kiadáscsökkentő lépéseit. A döntést Balog Zoltán közölte az alapítványi iskolák egyesületének a vezetőjével.

Visszavonja a kormány az alapítványi iskolák támogatásának 25 százalékos csökkentésére vonatkozó tervét – közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, hivatkozva Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének tájékoztatására. A tárcavezető pénteken közölte a hírt Horn Györggyel, az egyesület elnökével.

Megállapodtak: a jövő héten a köznevelési államtitkárság tárgyalásokat kezdeményez az egyesülettel az alapítványi iskolák szerepéről, az intézmények és az állam viszonyának jövőbeni stratégiájáról, lehetőségeiről.

Tiltakozott az ellenzék is

Az alapítványi iskolák támogatásának tervezett csökkentése ellen több ellenzéki párt is tiltakozott. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete korábban azt közölte, hogy a költségvetési források csökkentése nagyon sok intézmény esetében végleges ellehetetlenülést okozna.

Mint arról korábban beszámoltunk, kevesebb gimnazistát szeretne a kormány, és növelné a szakmát tanuló diákok számát. A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak, a szakemberek szerint pedig alapítványi iskolák szűnhetnek meg.