Milliók emlékeztek a tragédiára

2014.11.08. 07:34

Több millióan emlékeztek meg szombaton a Fülöp-szigeteken az országra napra pontosan egy évvel ezelőtt lecsapó Haiyan szupertájfun áldozataira, a természeti katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városában azonban több ezren tüntettek az akadozó segítség és a lassú újjáépítés miatt.

A természeti katasztrófa az ország középső területeire csapott le 2013. november 8-án. Több mint 7300-an haltak meg vagy tűntek el, négymillióan maradtak fedél nélkül. Ez volt az ország legújabb kori történetében az egyik legsúlyosabb természeti csapás.

Forrás: AFP/Ted Aljibe

A katolikus többségű délkelet-ázsiai országban szombaton megkondultak a harangok az áldozatok emlékére, és sok településen misét is mondtak értük. A tömegsíroknál gyertyákat gyújtottak az emberek.
A Leyta tartománybeli Taclobanban és környékén azonban tiltakozás is kísérte a megemlékezést, több ezren hívták fel a figyelmet az akadozó segítségre és a lassú újjáépítésre, és új otthonok, valamint munkahelyek teremtését követelték a kormánytól. A várost csaknem teljesen letarolta a tájfun. Egy évvel a katasztrófa után sokan még mindig saját maguk eszkábálta kunyhókban élnek.

A szupertájfun az ország hat régiójában és 44 tartományában több mint 14,5 millió embert sújtott.
Az újjáépítéshez csaknem négymilliárd dollárra van szükség a kormány becslése szerint - közölte Benigno Aquino elnök pénteken, amikor ellátogatott a katasztrófa egyik helyszínére.