Milliók emlékeztek a tragédiára

CEMETERY CHILD BOY BACK VIEW VICTIM CONSEQUENCES OF A CATASTROPHE CYCLONE CROSS TOPSHOTS
A boy walks past thousands of crosses erected at the mass grave for victims of Super Typhoon Haiyan at Vasper village in Tacloban City, in central Philippines on Nove
Vágólapra másolva!
Több millióan emlékeztek meg szombaton a Fülöp-szigeteken az országra napra pontosan egy évvel ezelőtt lecsapó Haiyan szupertájfun áldozataira, a természeti katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városában azonban több ezren tüntettek az akadozó segítség és a lassú újjáépítés miatt.
Vágólapra másolva!

A természeti katasztrófa az ország középső területeire csapott le 2013. november 8-án. Több mint 7300-an haltak meg vagy tűntek el, négymillióan maradtak fedél nélkül. Ez volt az ország legújabb kori történetében az egyik legsúlyosabb természeti csapás.

Forrás: AFP/Ted Aljibe

A katolikus többségű délkelet-ázsiai országban szombaton megkondultak a harangok az áldozatok emlékére, és sok településen misét is mondtak értük. A tömegsíroknál gyertyákat gyújtottak az emberek.
A Leyta tartománybeli Taclobanban és környékén azonban tiltakozás is kísérte a megemlékezést, több ezren hívták fel a figyelmet az akadozó segítségre és a lassú újjáépítésre, és új otthonok, valamint munkahelyek teremtését követelték a kormánytól. A várost csaknem teljesen letarolta a tájfun. Egy évvel a katasztrófa után sokan még mindig saját maguk eszkábálta kunyhókban élnek.

A szupertájfun az ország hat régiójában és 44 tartományában több mint 14,5 millió embert sújtott.
Az újjáépítéshez csaknem négymilliárd dollárra van szükség a kormány becslése szerint - közölte Benigno Aquino elnök pénteken, amikor ellátogatott a katasztrófa egyik helyszínére.