Obama: Még többet kell tenni a békés Európáért

2014.11.08. 13:24

A berlini fal leomlásának történelmi  jelentőségét méltatta az amerikai és a francia elnök. Barack Obama és Francois Hollande egyaránt üzenetben fordult a német néphez abból az alkalomból, hogy Németország vasárnap ünnepli a fal leomlásának 25. évfordulóját

A Fehér Ház által közzétett nyilatkozatában az amerikai elnök visszaemlékezett a negyedszázaddal ezelőtti eseményekre,  kiemelve a családokat és barátokat elválasztó falat lebontó kelet-berliniek bátorságát.

Nem tuidnak szembeszállni a szabadságvággyal

Az ő győzelmük 1989 november 9-én egyben tisztelgés volt azok emléke előtt, akik életüket vesztették, miközben a hírhedt építmény fennállásának csaknem három évtizede alatt a szabad világba akartak menekülni – értékelte Obama, hangsúlyozva azt is: ez a győzelem egyben annak bizonyítéka is volt, hogy semmifajta fal vagy szögesdrót sem képes megfékezni az egyszerű emberek akaratát arra, hogy szabadon élhessenek.

Barack Obama amerikai elnök szerint az elnyomó rezsimek csak egy ideig maradhatnak fenn.Forrás: AFP/Joe Raedle

„A falak és az elnyomó rezsimek fennmaradhatnak egy ideig, de hosszú távon nem tudnak szembeszállni a szabadságvággyal és az emberi méltósággal” – hangsúlyozta Barack Obama. Az amerikai elnök utalt arra is, hogy 25 évvel később a világ azt a haladást ünnepelheti, amelyet a fal leomlása tett lehetővé.

Még többet kell tenni

Kiemelte, hogy az egyesült Németország vezető szerepet tölt be Európában és a világban. „Az Egyesült Államok büszke arra, hogy német barátaira legszorosabb szövetségesei között számíthat” – fogalmazott Obama, aki ugyanakkor hangoztatta azt is: „Az Ukrajna elleni orosz akciók arra emlékeztetnek bennünket, hogy még többet kell tennünk a szabad és békés Európáért.”

A fanatizmus új formái

Francois Hollande francia államfő a Bild című lap szombati számában megjelent írásában hangsúlyozta, hogy 25 évvel 1989 november 9. után a berlini fal leomlása közös örökség, olyan örökség, amely a franciákat, a németeket, az európaiakat egyaránt a szabadság és a biztonság védelmére kötelezi. Utalt arra, hogy a fanatizmus új formái veszélyeztetik a szabadságot, az emberi méltóságot Európa határain túl is.

Francois Hollande tagadta, hogy Franciaország ellenezte a német egyesítést.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A negyedszázaddal ezelőtti eseményekre emlékezve Hollande azt hangoztatta, hogy Franciaország mindig is támogatta Németország újraegyesülését. Az elnök ellent mondott azoknak a korábbi értékeléseknek, amelyek szerint az akkori francia államfő, Francois Mitterrand ellenezte volna a német újraegyesülést.