Orbán: Felelősek vagyunk Európáért

Orbán Viktor és Helmut Kohl
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő szerint az Európai Unió számára ma az a kérdés, hogy bekerül-e a világtörténelem elhibázott utópiáinak sorába. "Ha nem vigyázunk, az unió újabb tanulságos példájává válhat az elhibázott utópisztikus kísérleteknek. A mi felelősségünk, hogy ez ne következzen be" - fogalmazott a miniszterelnök Helmut Kohl volt német kancellár új kötete alapján született írásában.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint a volt kancellár Aggodalom Európáért - felhívás című könyve magyar olvasóknak is fontos útmutatása, hogy a kis tagállamok ugyanannyit érnek, mint a nagyok. "Kohl kancellár úrral együtt vallom, hogy Európa legfőbb értékei a nemzetek, méghozzá a sokszínű nemzetek. Európában a nemzetek a valóság, az Európai Egyesült Államok az utópia. (...) Mert több ezer éves nemzeti gyökerek vannak, amelyeket elvágni egyenlő lenne az öngyilkossággal" - írta Orbán Viktor.

Eleve kudarc

Meggyőződése - folytatta -, hogy a nemzeteket jobban be kell vonni az EU munkájába, ugyanis "évtizedes intézmények nem érvényteleníthetik az emberi együttélés évszázados kereteit". Eleve kudarcra van ítélve szerinte, ha Európát nemzeti sajátosságok nélkül akarják létrehozni. A magyarok így egyetértenek Helmut Kohllal: "nem akarunk önálló, bürokratikus, központi irányítású mamutintézményt" - tette hozzá.

A tagállamokkal együtt

A miniszterelnök hangsúlyozta: az intézményesült Európa nem távolodhat el a tagállamoktól és a polgároktól, "mi itt, Európában mindannyian egy keresztény gyökerű érték- és kultúrközösség részei vagyunk". Megjegyezte, a volt német kancellár bátran kimondja: Európa nem néhány álmodozó ideája, nem poézis, nem folklór. "Nem az álmodozók építik Európát, ezért mi sem lehetünk hurrá-európaiak".

Orbán Viktor és Helmut Kohl Forrás: Burger Barna/Miniszterelnökség

Béke és szabadság

A kormányfő osztja Helmut Kohl azon meglátását is, amely szerint a béke és a szabadság Európa lételeme, egyúttal az előfeltétele minden másnak: demokráciának, emberi jogok védelmének, jogállamnak, társadalmi stabilitásnak, jólétnek. Orbán Viktor álláspontja is az, hogy az EU-t nem valamilyen utópikus rögeszme, hanem egy nagyon is valós, gyakorlati cél hívta életre: a béke megteremtésének igénye. Éppen a XX. század veszélyes és bukott utópiáival szemben született meg az európai egység nagyon is gyakorlatias gondolata - írta.

Hozzáfűzte, hogy "a könyv olyan pontokon is segítségünkre siet, ahol talán nem is várnánk". Ma ugyanazon politikai erők képviselői aggódnak Magyarországnak "az európai értékektől történt elfordulása" miatt, akik - mint ahogyan az a Kohl-kötetből is kiderül - kormányzásuk idején rövid távú pártpolitikai előnyök oltárán feláldozták Európa gazdasági-pénzügyi stabilitását és külpolitikai megbízhatóságát is - írta Orbán Viktor.