Nagyon aktívak a szavazók Ózdon

Önkormányzat 2014 - Megismételt szavazás Ózdon
Önkormányzat 2014 - Megismételt szavazás Ózdon
Vágólapra másolva!
Este fél hatig a jogosultak 53,99 százaléka ment el szavazni a megismételt ózdi polgármester-választáson – tudta meg az Origo. Négy héttel ezelőtt ugyaneddig az időpontig csak 35,96 százalék jelent meg az urnáknál. A szekszárdi megismételt voksoláson is többen mentek el voksolni, mint négy hete.
Vágólapra másolva!

Este fél hatig a jogosultak 53,99 százaléka ment el szavazni a megismételt ózdi polgármester-választáson, négy héttel ezelőtt 35,96 százalék voksolt.

Nagyon aktívak voltak

Délután három óráig a jogosultak 44,54 százaléka ment el szavazni a megismételt ózdi polgármester-választáson. Négy héttel ezelőtt 28,53 százalék szavazott. Az országgyűlési választáson pedig délután három óráig 39,13 százalék voksolt.

A mostani részvétel egyébként már több mint öt százalékponttal magasabb, mint négy héttel ezelőtti végleges részvétel, ami akkor 39,12 százalék volt.

Magasabb a részvétel, mint az országgyűlési választáson

Kora délután sem lankadt az ózdi választók aktivitása. Egy óráig 9696-an jelentek meg a szavazóurnáknál, ami 34,21 százalékos részvételnek felelt meg. Október 12-én ugyaneddig az időpontig 21,88 százalék szavazott. Április 6-án az országgyűlési választáson délután egy órakkor 30,68 százalék szavazott Ózdon.

Nagyon sokan szavaznak

A délelőtti részvételi adatok alapján jóval nagyobb volt az ózdi megismételt polgármester-választáson az érdeklődés, mint az október 12-i rendes voksoláson. Délelőtt 11 óráiig a választásra jogosultak 23,56 százaléka élt az állampolgári jogával.

Négy héttel ezelőtt ugyaneddig az időpontig 15,24 százalék szavazott. A 11 órás részvételi adat még az április 6-i országgyűlési választásét is meghaladja. Akkor 11 óráig 20,43 százalék szavazott a Borsod-Abaúj Zemplén megyei városban.

Önkormányzat 2014 - Megismételt szavazás Ózdon Forrás: MTI/Vajda János

Októberben a Jobbik nyert

Ózdon ugyanannak a hat polgármesterjelöltnek – Kónya Béla (Munkáspárt), Veres Zoltán (MSZP-DK), Fürjes Pál (Fidesz-KDNP), Janiczak Dávid (Jobbik), Tóth Melinda Anna (Jesz), Gál József (Szociáldemokraták) – a neve szerepel a szavazólapon, akik közül a helyiek az októberi voksoláson is választhattak.

Akkor a legtöbb voksot a jobbikos Janiczak Dávid kapta, 4214-et, hatvanhattal többet, mint a várost addig vezető Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje.

Az október 12-i választás eredményét Fürjes Pál támadta meg, azt kifogásolva, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányan részt vettek a választáson az eredményjegyzőkönyv szerint, a Fidesz-KDNP-s szavazóköri delegáltak jogszabálysértést észleltek a szavazatok megszámlálásakor, valamint tanúk igazolták, hogy volt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak.

Szekszárdon is többen szavaztak

Szekszárd négy szavazókörében vasárnap 17 óra 30 percig a választók 39,2 százaléka vett részt a megismételt polgármester- és képviselő-választáson a helyi választási iroda (hvi) adatai szerint. A 2883 szavazásra jogosult közül 1130-an adták le voksaikat a 7-es választókerület 28., valamint a 8-as választókerület 27., 29. és 30. szavazókörében.

A 7-es választókerületben 655 jogosult közül 250-en jelentek meg szavazni, ami 38,1 százalékos részvételi arányt jelent, a 8-as választókerület három szavazókörében 2228 választó közül 880-an, a jogosultak 39,4 százaléka voksolt. Október 12-én 17 óra 30 percig a négy szavazókörben összesen 1021-en járultak az urnákhoz, ami 35,37 százalékos a részvételi arányt jelentett.

A megismételt polgármester-választáson Hadházy Ákos, az LMP és Ács Rezső, a Fidesz–KDNP aspiránsa versenyez. Ács több mint 700 szavazatos előnnyel rendelkezik Hadházy előtt, így az LMP-s politikusnak mind a négy szavazókörben óriási fölénnyel kéne nyernie, hogy megfordítsa az eredményt.