Népszavazás helyett állampolgári konzultáció

People cast their ballots on November 9, 2014 in a school in Barcelona to vote in a symbolic ballot on whether to break away as an independent state, defying fierce challenges by the Spanish government. One of Spain's richest but most indebted regions, Ca
Szimbolikus népszavazás Katalóniában
Vágólapra másolva!
A Madrid által felállított akadályokkal dacolva vasárnap szimbolikus "állampolgári konzultációt" tartanak Katalóniában arról, hogy Spanyolország leggazdagabb régiója elinduljon-e a függetlenség felé vezető úton.
Vágólapra másolva!

Az Artur Mas vezette katalán kormány felhívására 5,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. A szavazóknak két kérdésben kell dönteniük: akarják-e, hogy állam legyen Katalónia, és ha igen, akkor akarják-e, hogy független legyen. Az alternatív referendum nem lesz kötelező érvényű, csupán arra hivatott, hogy a katalán kormány meggyőződhessen arról, a lakosság támogatja függetlenségi törekvéseit.

Szimbolikus népszavazás Katalóniában Forrás: AFP/Lluis Gene

Megakadályozták a népszavazást

Az északkelet-spanyolországi autonóm közösségben eredetileg hagyományos népszavazást tartottak volna november 9-én, a spanyol kormány azonban az alaptörvénybe ütközőnek értékelte a kezdeményezést, és panaszt emelt az alkotmánybíróságnál, amely a referendum felfüggesztése mellett döntött.