Boltbezárás: támogatókat mozgósított a KDNP

Rétvári Bence; Palkovics Imre Budapest, 2014. november 10.
Rétvári Bence, a KDNP alelnöke sajtótájékoztatót tart a párt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről az Országházban 2014. november 10-én. Balról Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa, Palko
Budapest, 2014. november 10. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke sajtótájékoztatót tart a párt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről az Országházban 2014. november 10-én. Balról Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke (b2) és Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója (j2) és Szatmári-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke (j). MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Folytatódik az egyeztetés a KDNP szabad vasárnapról szóló javaslatáról - közölte Rétvári Bence, a párt alelnöke. A KDNP a kezdeményezést támogató cégeket, szervezeteket is mozgósított.
Vágólapra másolva!

A KDNP alelnöke bízik abban, hogy egyre többen támogatják majd a boltok vasárnapi zárva tartását célzó kezdeményezésüket, amelyről a következő hetekben folytatják az egyeztetést, és decemberre lehet végleges javaslat.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a párt szabad vasárnapról szóló kezdeményezés támogatóival Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Rétvári Bence jelezte: a korábbi konzultációk eredménye, hogy öt vasárnapon - a kereskedő döntése alapján - kinyithat egy adott üzlet. A politikus sajtótájékoztatóján megjelent a kezdeményezést támogató több bolthálózat és szervezet képviselője is.

Szatmáry-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint az érintett dolgozók 90 százaléka nő, és fontos, hogy a családjukkal lehessenek. Úgy vélte, a boltok forgalma és a fizetések sem csökkennek majd.

A CBA-nál nem csökkennének a fizetések, ha vasárnap zárva lennének - ígérik Forrás: MTI/Kovács Attila

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak nevezte, hogy ennek haszonélvezője bolthálózatuk lenne. Megígérte, hogy a CBA-nál nem csökkentik a fizetéseket.

Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa bejelentette, a szabályozástól függetlenül boltjaik nem nyitnak ki 2015. január 1-jétől vasárnaponként. Ezzel jelezné: nem törvény, hanem morális szempontok vezérelik őket.

A KDNP múlt héten nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Az ötletet támogatja Orbán Viktor kormányfő is, a DK viszont népszavazást kezdeményezne ellene.