Megrótták az ombudsman munkatársát a kiszivárgott tűcserés levél miatt

2014.11.10. 11:02

Megrovást kapott az ombudsmani hivatal munkatársa, akiről korábban a Magyar Nemzet azt írta, egyeztetett a tűcsereprogramról szóló TASZ-jelentés megjelenésének idejéről. A félreérthető levél kiszivárogtatása miatt korábban lemondott az igazságügyi miniszter kabinetfőnöke.

Lezárult a tűcsereprogrammal kapcsolatban kiszivárgott levél ügyében az ombudsmani hivatalban lefolytatott fegyelmi vizsgálat, az érintett munkatárs megrovást kapott – közölte az ombudsmani hivatal. A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy a főosztályvezető megrovásban részesült, de maradt pozíciójában.

"A tényállás megítélése egyszerű volt, és az érintett munkatárs a levelezésben használt megfogalmazásaiért elismerte felelősségét" – írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A határozatban felhívták a főosztályvezető figyelmét "a törvényben és a hivatal közszolgálati szabályzatában rögzített kötelezettségek, valamint az ezeken alapuló hivatali eljárásrend betartásának fontosságára".

Nyomozás nem indult

Az alapvető jogok biztosa a belső levelezés nyilvánosságra kerülése után, szeptember 26-án tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmény miatt ügyészségi feljelentést tett, de a Fővárosi Főügyészség nem indított nyomozást. Az ombudsmani hivatal szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat "nemzetbiztonsági fókuszpontú" vizsgálatai folyamatban vannak.

Az ügy előzménye, hogy szeptember 19-én a Magyar Nemzet egy birtokába került levelezés alapján azt írta: a biztos hivatala előzetesen egyeztetett az ombudsmani vizsgálatot kezdeményező Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetőséget elmarasztaló jelentést. Székely László erre reagálva azt közölte: a cikk megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, amelynek első megállapítása szerint a Magyar Nemzetben a lap állításának alátámasztására közölt levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

Látszatot keltett

Szeptember 30-án az Országgyűlés igazságügyi bizottsága zárt ülésen meghallgatta Székely Lászlót. A meghallgatásról Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke azt mondta: nem állapítottak meg szabálytalanságot az alapvető jogok biztosa részéről, de felkérték Székely Lászlót, hogy a jövőben fordítson még nagyobb figyelmet a hivatal pártatlanságára.

Székely László azt mondta, a hivatal munkatársa annyiban hibázott, hogy azt a látszatot keltette, mintha befolyásolhatná a jelentés elkészítésének időpontját. A bizottsági ülés után Bárándy Gergely szocialista képviselő felvetette, hogy miként kerülhetett ki az Alkotmányvédelmi Hivatal által biztosított ombudsmani hivatalból a levelezés egy napilaphoz, ami szerinte bűncselekmény. A politikus még aznap Pintér Sándor belügyminisztertől írásban azt kérdezte, jól működik-e a nemzetbiztonsági védelem az erre kijelölt létesítményekben.

Egy kabinetfőnök bukott

Pintér Sándor október 15-én a parlament honlapján közzétett válaszában biztosította a képviselőt: a nemzetbiztonsági szolgálatok a konkrét ügyben és általánosságban is a hatályos jogszabályok alapján, hatékonyan és szakszerűen látják el feladataikat. Azt is írta, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a kiszivárogtatás miatt büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

Az ügy miatt október elején lemondott Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, Hajas Barnabás, "figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége". Feltehetően tőle származhattak azok a levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet cikket írt.