Feljelentést tett a Kehi a norvég civil pénzek miatt

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés a gyanú, a NAV elnökétől is kértek soron kívüli adóellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a Kehi a norvég alapos civileknél lefolytatott vizsgálat alapján hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint 250 millió forintot fizettek ki szabálytalanul a támogatásokból.

A feljelentésben egyebek mellett az szerepel, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium képviselői megsértették az összeférhetetlenségi szabályokat, és több hozzájuk köthető civil szervezetnek nyújtottak támogatást, valamint szabálytalanul módosították a támogatási szerződéseket, és elfogadtak el nem számolható költségeket. A Kehi a NAV-nál is feljelentést tett költségvetési csalásért, mivel szerintük egyesek a meghatározott céltól eltérően használták fel a pénzeket. Soron kívüli ellenőrzés lefolytatását is kérték a NAV elnökétől – írja a Magyar Nemzet.

A Norvég Civil Alap Pénzeit kezelő alapítványoknál még májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a kormány. Először azzal gyanúsították meg őket, hogy a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. A hatóságok azután a Kehi vizsgálata alapján korábban hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le, majd egyetlen működő civil szervezet maradt, mert a többiek adószámát felfüggesztették.

A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatják az ellenőrzés jogszerűségét. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják, Móra Veronikával, a norvég pénzeket kezelő egyik szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetőjével készült interjúnkat pedig itt találja.