Jól megkapta Orbán Viktor kedvenc rendszere

Stiglitz, Joseph E. előad előadás Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS közgazdász laza arckép, portré SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. november 10.
A 2001-ben gazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph E. Stiglitz amerikai közgazdász, a C
Budapest, 2014. november 10. A 2001-ben gazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph E. Stiglitz amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora a fővárosi Duna Palotában tartott előadásán 2014. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az illiberális demokráciák nem alkalmasak tartós jólét megteremtésére, erre csak a tanuláson alapuló társadalom képes, amit viszont csak a liberális demokráciák tudnak garantálni. Erről beszélt Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A gazdasági jólét megteremtésének alapja a tanuláson alapuló társadalom (learning society) megléte, amelyet csak a liberális demokráciák tudnak garantálni. Az illiberális demokrácia rendszere ezért nem alkalmas a széleskörű és tartós jólét megteremtésére – többek között erről beszélt Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász hétfő esti előadásán Budapesten.

Az oktatásnak van a legnagyobb szerepe

Azt mondta, a tanuláson alapuló társadalom több pusztán közgazdaságtani kérdésnél, mert gondolkodásmódbeli változás és erős politikai intézményi rendszer kell hozzá. Olyan társadalmi normákon alapszik, amelyeket csak liberális demokráciák tudnak létrehozni - mondta. Stiglitz szerint a jólét megteremtésében az oktatásnak van a legnagyobb szerepe, megelőzve a hatékonyság javítását vagy a bőséges erőforrásokat.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A gazdasági egyenlőtlenségért magas árat kell fizetni, mert politikai egyenlőtlenséget teremt, a kettő pedig egymást gerjeszti, és így ördögi körforgás jön létre - mondta.

Védeni a gyengéket

Joseph Stiglitz szerint olyan jogállamiság kell, amely a gyengéket védi, de egyes országokban a törvény pont a gazdagokat óvja. Példaként említette Oroszországot, ahol szerinte arra használják a törvényeket, hogy még több egyenlőtlenséget teremtsenek. Egy illiberális rendszerben nincsenek meg az ellensúlyok, hogy elosszák a gazdasági jólétet - mondta.

Az oroszországi modellre senkinek sem szabad sikerként tekintenie - mondta. A növekedési adatok átlagosak, de az egész rendszer az olaj és gázbevételeken alapszik, nem pedig a jó gazdasági igazgatáson. Leépült az ipar, és csökkent a várható életkor, ami egy rosszul működő társadalomnak a jele.

Az eurozónát nem vitték végig

Joseph Stiglitz szerint az Egyesült Államok is megbukott azon a próbán, hogy széles körű jólétet biztosítson. A gazdasági növekedésből nem részesült mindenki. Amerikában olyan demokrácia van, ahol a pénznek aránytalanul nagy befolyása van – mondta.

Az eurózónáról is beszélt a közgazdász,amellyel szerinte az alapvető probléma maga az euró rendszere. Az euró politikai projekt volt, de nem volt meg a politikai akarat, hogy teljesen végigvigyék. Nem a tagországokkal van a gond, hanem az eurózóna struktúrájával. Ezt már sok politikai vezető elismerte, de néhányan nem, a legfontosabb kivétel szerinte pont Németország.

A szabad piacok önmagukban nem feltétlenül segítik a tanuláson alapuló társadalmak létrejöttét, ilyenkor kormányzati beavatkozás kell. A kutatást például támogatni kell, mert ha az korlátozva van, akkor az a gazdasági növekedést is korlátozza - mondta.