Óva inti Magyarországot Václav Klaus volt tanácsosa

2014.11.11. 22:16

Óvatosságra intette Magyarországot Washingtonnal és Brüsszellel szemben Václav Klaus volt cseh államfő egykori tanácsadója.

Petr Hájek azt mondta: Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is „engedetlen” lesz Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor „bármire felkészülhet”. A volt tanácsadó szerint a Nyugat, korrupciós botrányra hivatkozva, gyakorlatilag puccsal buktatta meg a cseh Necas-kormányt, amikor az ki akarta bővíteni a temelini atomerőművet, és a cseh kormányfő Moszkvában világossá tette, hogy fair verseny lesz. Ez sértette a nyugati érdekeket. 

Az Orbán-kormány most ugyanolyan „engedetlen", mint amilyen a Necas-kormány volt. Ráadásul a cseh kormány megbuktatásakor még nem volt ukrán válság - mondta Petr Hájek az M1 Híradójában. Hozzátette: „az Egyesült Államok és az EU érdekei most duplájára, sőt: háromszorosára nőttek”. Azt is mondta: az Orbán-kormány sokkal függetlenebb döntéseket hoz, mint annak idején Petr Necas.

Ez elég ahhoz, hogy elkezdődjön egy folyamat, ami megbuktatja a Orbán-kormányt - jelentette ki a korábbi köztársasági elnöki tanácsadó.

 „Nem látok bele túl mélyen a magyar eseményekbe, de nyilvánvaló, hogy a modell, vagyis a forgatókönyv ugyanaz. Feszültséget keltenek a társadalomban. És kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik” – tette hozzá Petr Hájek.