Most meg rúzzsal kenték össze a pécsi Weöres-szobrot

Vágólapra másolva!
Felháborítja a pécsieket, hogy az alkotó elleni tiltakozásul sorozatosan rongálják Weöres Sándor kedden felavatott szobrát. A helyi szobrászok szerint az alkotás méltatlan.
Vágólapra másolva!

Az avatón az alkotó kiválasztása ellen tiltakozva Böszörményi István pécsi szobrász öntötte le liszttel a szobrot, most pedig valaki kirúzsozta, majd szétkente a festéket az alkotáson – számolt be a bama.hu.

Böszörményi a Dunántúli Naplónak adott interjúban azt mondta, hogy elsősorban a kiválasztási rendszerrel van baja. (A szobor készítője, Kligl Sándor tagja az NKA pályázatairól döntő kollégiumnak, amely ötmillió forintos támogatást adott az alkotásra, a felesége pedig a szakminisztérium államtitkára. Az alkotás elkészítésére azonban nem ő, hanem a pécsi önkormányzat pályázott - emlékeztetett a lap.)

A lap megkérdezett más pécsi szobrászokat is. Rigó István szerint a szobor nem méltó sem a költőhöz, sem a városhoz és a szakmához. Kuti László pedig azzal magyarázta a történetet, hogy Pécsnek is be kellett állnia azon fideszes városok sorába, ahol van legalább egy Kligl-szobor.

A városháza kabinetirodájától a lap megtudta: azért döntöttek Kligl mellett, mert mindenképpen egy olyan alkotást szerettek volna Pécsre hozni, amely egy hétköznapi pillanatban mutat be egy művészt – ennek a stílusnak pedig Kligl a hazai képviselője. Ráadásul ilyen jellegű szoborból eddig egy sem volt a városban.

Az Origo megkérdezte Kligl Sándor véleményét is, a szobrász azonban nem óhajtotta az esetet kommentálni.