Ingyen sem kellenek a borsodi praxisok

2014.11.14. 06:44

Hiába csábították többmilliós vissza nem térítendő támogatással a háziorvosokat az évek óta üresen álló praxisokba, azok negyedére sem jelentkeztek, az október végi pályázati határidőig mindössze 46 pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

A pályázatra félmilliárd forintot különítettek el, hogy egyenként 6–10 millió forint vissza nem térítendő támogatást adhassanak azoknak az orvosoknak, akik vállalják, hogy legalább négy évig maradnak a praxisban. Az elnyert összeg szabadon felhasználható: a háziorvos vehet belőle lakást, autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint az országban jelenleg 199 praxisban csak helyettesítéssel tudják megoldani az ott élők háziorvosi ellátását. A legtöbb doktor Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, ott 35 praxis áll üresen. Országszerte több olyan, főként kistelepülés is van, ahol immár csaknem tíz éve, 2005 óta nem akar senki háziorvosként dolgozni. Magyarországon évente körülbelül nyolcvanan tanulnak háziorvosnak, viszont nagyjából kétezer háziorvos praktizál a nyugdíjkorhatár közelében vagy már a fölött.

A teljes cikket itt találja: Vg.hu.