Orbán Viktor Vida Ildikó lemondásáról beszélt

Orbán Viktor rádió  Kossuth Rádió 180 perc
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Kiáll a NAV elnöke mellett a miniszterelnök. Orbán Viktor elvárja, hogy Vida Ildikó mindenkit bepereljen, aki meggyanúsította. A devizahitelekről a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány teljesítette a három vállalását, és megerősítette, hogy a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkennek.
Vágólapra másolva!

Ha nem angolul lenne, azt hinném, hogy az ellenzék írta – így kommentálta a miniszterelnök azt a kétoldalas papírt, amit az amerikai követség juttatott el a kormányhoz, mint a korrupciós ügyekkel kapcsolatos bizonyítékokat. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában egy fecninek nevezte az írást, szerinte az nem tartalmaz mást, mint ömlesztve összegyűjtve azokat a vádakat, amelyekről az ellenzéki pártoktól már hallottak. Nincs benne új információ.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Soós Lajos

Vida Ildikóról

A kormányfő szerint minden perc, amit ennek az ügynek a tárgyalásával töltenek, kidobott idő. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja erősíteni ebben a helyzetben az adóhatóság működését, Orbán Viktor azt mondta, a NAV elnöke benyújthatja ugyan a lemondását, de ő erősen elgondolkodna azon, hogy elfogadja-e, mert az nem fordulhat elő, hogy egy másik ország rámutat egy magyar köztisztviselőre, bizonyítékok nélkül megvádolja, ő pedig meneszti. Hozzátette: ez az ország szuverenitásába való beleszólás kérdését vetné fel.

A devizahitelekről

A devizahitelekről a miniszterelnök azt mondta: a kormány tudta tartani a vállalását. Ez az elmúlt évek legnagyobb sikere. Orbán Viktor megerősítette, hogy a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkennek, a forinthitelesek nem járnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak, a kormány pedig nem engedi, hogy ilyen helyzet még egyszer előálljon.

Arra a felvetésre, hogy piaci árfolyamon forintosítják majd a hiteleket, Orbán Viktor azt mondta, hogy nem ez a lényeges. Az ő elképzelése az volt, hogy mintegy 1000 milliárd forintnyi pénzt vesz el a bankoktól és ad vissza az embereknek. A bírósági döntések miatt ez nem a forintosítással, hanem a bankok elszámoltatásával történik meg, de megtörténik. Mindez a lényegen nem változtat.