A CÖF hazaküldené Goodfriendet

Vágólapra másolva!
Több száz civil szerint André Goodfriend, amerikai ideiglenes ügyvivő nemkívánatos személy Magyarországon – írta közleményében a Civil Összefogás Fórum. Közölték azt is, hogy a baloldal tudatosan félrevezeti a közvéleményt az ügyben. 
Vágólapra másolva!

A Civil Összefogás Fórum szerint az elmúlt napokban több szakértő is megnyilvánult a baloldali sajtóban André Goodfriend, ideiglenes amerikai ügyvivő diplomáciai mentességével kapcsolatban. A CÖF Hack Péter volt SZDSZ-es képviselőt és Valki Lászlót, a Németh Miklós vezette Minisztertanács Tanácsadó Testületének egykori tagját nevesítette meg a közleményben. A CÖF szerint a megszólalók arra utaltak, hogy Magyarországon egy diplomatával szembeni jogi fellépés a tudatlanság és a politikai propaganda kategóriájába tartozik.

Az amerikai korrupciós botrány kapcsán egyelőre biztos, hogy nem vonulnak az utcára Forrás: MTI/Soós Lajos

"Hazudtak vagy tudatlanok"

A CÖF a megszólalásokra reagálva a Bécsi Egyezményre hivatkozik, ami szerint a diplomaták kötelessége, hogy tiszteletben tartsák a fogadó állam törvényeit és más jogszabályait. Ugyancsak kötelességük, hogy lehetőleg ne avatkozzanak bele az állam ügyeibe. A baloldali sajtóban megszólalt szakértők nem mondták, vagy nem ismerték a Kúria egyik 2012 iránymutató, elvi határozatát, ami kimondja, hogy diplomata is lehet bűncselekmény elkövetője - állítja a CÖF. Azt sem lehetett tőlük hallani tőlük, hogy Németországban, Hollandiában és még több helyen indítanak jogi eljárást diplomatákkal szemben, illetve utasítják ki őket bűncselekmény elkövetése esetén - közölte a CÖF, akik szerint a baloldali sajtóban megszólaló szakemberek vagy "hazudtak, vagy tudatlanok".

A civilek hazaküldenék Goodfriendet

A CÖF közölte, hogy a Külügyminisztérium esetleges döntése alapján az ügyvivő akár azonnal persona non gratanak nyilvánítható. Ez esetben a küldő állam (ebben az esetben az Egyesült Államok) a körülményeknek megfelelően vagy visszahívja az ügyvivőt, vagy megszünteti a tisztségét.

A CÖF nem akarja látni Magyarországon Goodfriendet. Mit reagál erre az ügyvivő? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A CÖF egyébként úgy véli, hogy egy ilyen döntés több száz civil akaratát fejezné ki, akik számára Goodfriend már most nemkívánatos személy.

Nem ez az első adok-kapok a CÖF és André Goodfriend között. Erről bővebben itt olvashat.