Kiürült a Parlament az esti tüntetés előtt

2014.11.17. 17:33

Hétfőn még talán soha olyan korán nem mentek haza a képviselők a parlamenti ülésnapról, mint ma. Az Origo értesülései szerint a legtöbben szerettek volna hazaérni az este hatra meghirdetett tüntetés előtt, melyre már kora délután gyülekeztek a rendőrök.

Van, aki részt akar rajta venni, van aki el akarja kerülni, egy dolog azonban biztos: az esti tüntetés miatt délután fél ötre már csak körülbelül 25 képviselő maradt az Országgyűlés üléstermében. A Kossuth térre, este hatra hirdetett demonstrációra több tízezer embert várnak. A rendőrség nagy erőkkel készül, már másfél órával a kezdés előtt sok rendőr állt az Országgyűlés épülete környékén.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint mindenki véleményt mondhatForrás: MTI/Soós Lajos

A parlamenti képviselők egy része inkább csak kimaradni szeretett volna a felfordulásból, van azonban olyan is, aki részt vesz a demonstráción. Tordai Bence, a PM gazdasági kabinetjének vezetője például arról beszélt, gyermekével együtt megy ki a Kossuth térre. Szabó Tímeával együtt hangsúlyozták, a PM politikailag nem vesz részt a tüntetésen, ha bármelyik tagjuk elmegy, azt magánemberként teszik.

Mindenkinek joga van a véleményéhez - ezt már Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője mondta arra reagálva, hogy az ország 30 településén lesznek ma demonstrációk a Közfelháborodás napján. Ez a demokrácia természetes velejárója - tette hozzá a politikus, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy 2006. október 23-ával ellentétben most úgy is lehet tüntetni, hogy nem jár érte szemkilövés és megveretés.