A választások lezárultával természetes, hogy elválnak az Együtt és a PM útjai - állítják utóbbi vezetői. A mindenkivel való összefogás kényszerpálya volt, ahol feladták identitásuk egy részét. Céljuk most egy önálló, radikális, fiatalos és zöld, baloldali PM építése.

Törvényszerű volt az elválás

Nem arról van szó, hogy a PM politikusai az Együtt-PM szövetség „hátán" pozíciókhoz jutottak, majd most szakítanak az Együttel, hiszen Szabó Tímea PM-társelnök szerint kölcsönösen erősítették a szövetséget, a PM többek között a nyolc országgyűlési képviselőjével, a szakértelmével és kreatív utcai- és akciópolitizálásával. Nem véletlen, hogy ők láncolták ki magukat a parlamenthez vagy a Közgép elé, és őket büntette meg legtöbbször Kövér László házelnök - mondta.

Szabó Tímea: kényszerpálya volt az Együttel kötött szövetség, ideje elhagyniFotó: Origo

Ez így egy kényszerpálya volt, sokszor fel kellett adniuk az elveikből, aminek véget akartak vetni, ráadásul a választások után nincs értelme fenntartani egy választási szövetséget, mondta Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke.

Új alapokon építkeznének

Nem kérdés, hogy új baloldali politikát kell folytatniuk a jövőben, hiszen „ilyen ma nincs" - állapította meg Szabó Tímea, aki szerint a PM egy radikális, fiatalos és zöld baloldali hanggal és programmal tud önállóan építkezni. Ez is a cél: a ma meglévő bázist országos, megkerülhetetlen erővé erősíteni.

A PM-esek úgy gondolták, az Orbán-rezsim leváltása nem elég politikai stratégiának. Ezért kell megerősödniük, de nem az Együtt kárára.

Karácsony Gergely célja egy mobilizálható szavazóbázis kialakításaForrás: MTI/Máthé Zoltán

A nagy szövetségi rendszer kompromisszumai Karácsony szerint megfojtották a kreativitást, ezért sem tudtak idén valódi alternatívát, baloldali ajánlatot nyújtani a választóknak. Az építkezés során elsősorban nem a párttagok számának növelése a cél, inkább egy mobilizálható szavazóbázis kialakítása.

Zugló, mint kísérleti terep

A helyi politizáláson túlmutató lehetőségeket is lát a PM abban, hogy Karácsony Gergely Zugló polgármestere lett. Karácsony a pénteki alakuló ülésen máris benyújtotta „az ország legszigorúbb átláthatósági programját", amellyel gátat vetne a korrupciónak. Egyhangúan meg is szavazták.

Ez, és más hasonló, helyi kezdeményezések a PM szerint országos példává is válhatnak. Zuglóról Karácsony még elmondta, hogy a lehető legszélesebb konszenzust kívánja megvalósítani a testületben, és nem számít arra, hogy a Fidesz bojkottálná a munkát, szerinte ez nem is érdekük.