Emelnék a hadiözvegyek havi járadékát

2014.11.18. 21:17

Mintegy ötven százalékkal emelkedne a hadiözvegyek havi járadéka is, ha elfogadják a Hende Csaba honvédelmi miniszter által kedden az Országgyűlésnek benyújtott, több törvény módosítását tartalmazó javaslatcsomagot.

A hadiözvegyek jelenleg havi 21 375 forint ellátásban részesülnek, és a javaslat révén havi 10 688 forintos többletjuttatást kapnának. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a tiszti és az altiszti állomány tagjairól - kivéve a tábori lelkészi szolgálat tagjait legalább évente egyszer teljesítményértékelést kell készíteni.

A javaslat felidézi, hogy kik hordhatnak honvédségi egyenruhát: a tényleges állomány tagjai, egyes esetekben a szolgálaton kívüli állomány tagjai, továbbá rendelkezésre állásuk időszakában az önkéntes tartalékosok, valamint műveleti területen a rendvédelmi szerv tagjai, ha a honvédség érdekében végeznek tevékenységet, a honvédelem érdekében végzett tevékenységük során a nyugállományúak, valamint műveleti területen - biztonságuk érdekében - állami vezetők. "Más személyek részére a honvédségnél rendszeresített egyenruha vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos" - tartalmazza a javaslat.